Dagens Nyheter

31 mars 2014

Nyhetsflödet tisdag den 1 april

Modlöshetens sorti
- Lukas Berggren i Världen idag - "Längtar du också efter en modigare kristenhet? En modigare kristenhet består av modiga kristna. Många kristna, som var och en är modiga. Att vara modig när man redan törs är ingen utmaning. Modet visar sig enbart bland de som egentligen inte törs. Det är först när hjärtat slår dubbelslag och handsvetten gör sig påmind som modet visar sig. Så om du känner dig lite feg och nervös inför att göra det Jesus har bett dig att göra är du i en bra position. Många av Bibelns hjältar och andra kristna har varit i samma position. Men man valde att agera, ändå. Alla troshjältar har någon gång bestämt sig för att trotsa fegheten. Det är mod.
"Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande." (2 Tim 1:7).

 Att leda utifrån vision
-  Martin Alexandersson i Efterkristus - "Jag har lärt mig fyra mycket enkla steg från den amerikanske pastorn Andy Stanley för att leda utifrån vision. Ibland använder vi ordet vision om några olika saker: Dels om en församlings slogan t.ex.: The re-evangelisation of the nations & the transformation of society. Men det är också drivkraften för en aktivitet och då behöver den inte alls vara ordagrann. Till exempel skulle jag säga att visionen för vår hemgrupp är ”att växa som lärjungar och få dela livet och bära varandras bördor” medan min fru kanske skulle säga att visionen är ”att dela livet med varandra och att tillsammans genom bibelläsning, bön och samtal växa i tro”."

 Reformatorisk teologi och dess predestinationsläror
- Tommy Dahlmans blogg - "Reformatorisk teologi och dess predestinationsläror.  Jag har tidigare påpekat vad jag anser är svagheter med den reformatoriska retoriken och då bland annat nämnt bristen på homogenitet.  Kan man då sätta den reformatoriska teologin i ett slags motsatsförhållande till pentecostalismen? Ja, vissa fall kan man det.  När vi läser om reformationen ser vi några namn som alldeles särskilt påverkat kyrkohistorien och det som en del väljer att kalla för den reformatoriska teologin. En av dem är Jean Calvin. Han byggde en betydande grund för det som senare blev den reformerta kyrkan.  Den reformerta kyrkan är en av de stora teologiska riktningarna under reformationstiden. Calvin hade ett så stor inflyttande att traditionen som han var upphovsman till fick namnet kalvinism. Det finns mycket att säga om kalvinismen men det mest kända inom traditionen är nog den så kallade predestinationsläran.   Låt mig först säga att det är ganska rörigt och bökigt att komma till rätta med vad den reformerta kyrkan egentligen står för eftersom den har så många olika bekännelseskrifter. Där är det en viss skillnad på den lutherska kyrkostrukturen då det finns en slags gemensam symbolisk bok."

Staten kan ikke diktere kirkens teologi
- Halvor Nordhaug i Vårt Land - "At staten konstruerer likekjønnet ekteskap kan ikke diktere kirkens teologiske forståelse av ekteskapet
Hører det med til en teologisk forståelse av ekteskapet at det må være en mann og en kvinne, eller kan også homofile og lesbiske par vies i kirken? Kan det eventuelt være et alternativ til ekteskapsinngåelse å lage en forbønnsliturgi for likekjønnet ekteskap?
Alle steder og alltid har man tenkt at relasjonen kvinne/mann er en nødvendig forutsetning for ekteskapet. I dag utfordres denne forståelsen, også i kirken. Det skjer blant annet under henvisning til de endringer som ekteskapet historisk sett har gjennomgått: fra polygami til monogami, fra patriarkat til likestilling, fra storfamiliens rammeverk til den moderne familiekonstruksjonen osv. Kan ikke utviklingen nå tas videre til å endre også ekteskapets binding til mann/kvinne-relasjonen?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar