Dagens Nyheter

17 mars 2014

Nyhetsflödet tisdag 18 mars

Från latinamerikansk synvinkel
- Stefan Swärds blogg - "...Pastor Hernan Clavijo tog naturligtvis upp med mig om Ulf Ekmans kommande konvertering.
Jag har redan skrivit på min blogg att latinamerikanska kristna är skeptiska till detta, och Hernan bekräftade den bilden, han har haft samtal med flera av de latinamerikanska pastorerna i Stockholm om detta. I sydamerika har ju Katolska kyrkan ofta sammankopplats med överhet, förtryck och kolonialism och den expanderande pingstväckelsen i olika varianter är en reaktion på detta. Hernan påpekade också att många latinamerikaner i Sverige har ju kommit hit som politiska flyktingar och flytt från militärregimerna som hade makten tidigare, och ett problem är att Katolska kyrkan ofta var allierad med dessa regimer.
Så det finns väldigt olika perspektiv på denna fråga som skakat om svensk kristenhet senaste veckan.
"

Fakta om världens mest förföljda religion
- Svenska Dagbladet - "80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i dag är kristna. En ny bok sammanställer fakta – och gör upp med myterna – om förföljelsen av kristendomen runtom i världen.
Man behöver inte följa med utrikesnyheterna alltför länge för att upptäcka att troende kristna är offer för svår förföljelse på många ställen i vår värld. Här några rubriker från den senaste tiden: ”Sju egyptiska kristna avrättade i Libyen”, ”Bombattack mot kyrka på Zanzibar”, ”Kristna i Raqqa i Syrien tvingades ingå pakt om underkastelse under islamistiskt styre”
.

Kyrkohistorien bekräftar väckelserörelsernas betydelse
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Kyrkohistorien bekräftar väckelserörelKatolska kyrkans enda räddning har varit de väckelserörelser som föregick reformationen och sedan återkommit genom kyrkohistorien. En av dessa vill jag berätta om här:
Det var i samband med en adventspredikan år 1490 i en katolsk kyrka i Italien, som en väckelse bröt ut med explosiv kraft. Predikanten var den 38-årige munken Girolamo Savonarola och texten var hämtad från Uppenbarelseboken. Budskapet vände sig mot den katolska kyrkans förfall och hela Italiens moraliska kaos. Han beskrev kyrkan som ett ”horhus” och tog ställning mot en sekulariserad teologi. Trots påvens och kyrkoledarnas officiella ”celibat” hade de flera barn genom tillfälliga kärleksförbindelser. Italien var mer påverkan av Platons humanism än Bibelns människosyn.
"

Kritiserer Ulf Ekmans stille utmarsj
- Stian Kilde Aarebrot i Vårt Land - "Jeg tror Ekman forsøker å gå stille ut døra av samme grunn som han konverterer. Han viser til Jesu bønn for Kirken om at de må være ett. Ekmans drøm er at pendelbevegelsen mot stadig nye kirkesplittelser skal snu. En kritikk av bevegelsen han nå forlater, vil kunne virke motsatt. Dessverre.
For Ekmans stille utmarsj er på ingen måte til hjelp for alle de som enten falt av eller ble påkjørt av racerkarismatikk-toget som fôr rundt i pinselandskapet i flere tiår. Det er så mange som ligger igjen langs skinnegangen. Ja, det er mange som har hatt lassevis av flotte erfaringer fra Livets ord og omegn også, kanskje er de til og med i flertall.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar