Dagens Nyheter

7 mars 2014

Nyhetsflödet lördag den 8 mars

Våga vara salt och ljus
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Än en gång manifesteras det när kristna människor tar upp sitt kors för att mitt i de mest hopplösa situationer våga vara salt och ljus. Ukraina har sett det under den oerhört plågsamma tid man gått igenom och fortfarande befinner sig mitt i. Vid protester och konfrontationer med militärmakten har de kristna i landet varit salt och ljus för bägge sidor, berättar den ukrainske baptisten och tidigare parlamentsledamoten Pavel Unguryan i ett brev till Equmeniakyrkan."

Stick hål på självhjälpsmyterna
-Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - " I Svenska Dagbladet den 3 mars recenseras psykologen Stephen Briers nyutkomna bok ”Psyksnack! - Stick hål på självhjälpsmyterna” (Natur & Kultur, 2014) som granskar den flod av självhjälpsböcker som uppkommit de senaste åren. Enligt Briers har självhjälpslitteraturen ersatt tomrummet efter religionen i vårt sekulariserade samhälle. Han förkastar inte allt men att det inom självhjälpsindustrin finns gott om myter.
Svenska Dagbladets recensent skriver:
”I stora delar av självhjälpsvärlden är det som om livets grundvillkor sopas under mattan. Sjukdom, förlust, sorg och vetskapen om livets ändlighet hör liksom inte hit. I stället finns ofta en så stark individualistisk eller egocentrisk betoning att det förefaller som om andra människor bara är  staffagefigurer i uppsättningen om vår färd mot lyckan
.”

Romsk väckelse river murar
- Kristina Lindh i Amos - "Romerna befinner sig i ett dödläge. Trots att de fått minoritetsstatus, kulturcentrum och vitböcker har många problem ökat. Det beror på att de är präglade av en kultur som odlar helt andra ideal än majoritetskulturen. Det är inte bara ett materiellt utanförskap utan ett annat sätt att se på livet, ”en fundamental form av annanhet”.
Att tacka ja till samhället blir då detsamma som att ge upp en del av sig själv. En omöjlig ekvation som skapar frustration.
- Pingst kommer in i just det här dramat där valet står mellan att ge upp sig själv eller dö i en överdos i blanka skor. Genom pingst kan man ta itu med sina problem och fortfarande vara något annat.
Pingströrelsen är både en del av Sverige och en egen subkultur. För romerna är det viktigt, man måste ta sig närmare samhället men inte så nära att särarten utplånas.
"

Räkna med bråk …!
- Berit Simonsson i Världen idag - "Samma kraft som kastade ut satan från himmelen, som uppväckte Jesus från de döda, bor i varje kristen människa. En provokation mot ondskans andemakter!
Att bekänna tron på Jesus Kristus som den unika vägen till frälsning och Bibeln som Guds Ord, innebär inte att vi blir dunkade i ryggen och applåderade.
Att förföljelser drabbar kristna är inget nytt.
Historien – och nutiden – vittnar om många som fått ge sina liv för deras och vår gemensamma tro.
Vi hör om förföljda kristna på olika håll i världen också i dag. "Open Doors" och "Martyrkyrkans vänner" förser oss med viktig information och starka vittnesbörd.
Förföljelse kan vara att mista livet för tron på Jesus Kristus, men det kan också vara att bli hånad, åsidosatt, borträknad, marginaliserad för bekännelsen till Jesus Kristus.
Förföljelser kommer ibland utifrån, från det vi kallar världen, men förföljelser kan också komma inifrån "de egna leden.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar