Dagens Nyheter

10 mars 2014

Nyhetsflödet måndagen den 10 mars

Kristna fann varandra
- Världen idag - "När unga modiga ukrainska män och kvinnor kunde samlas i tiotusentals under tre månader på Självständighetstorget Majdan i Kiev – en plats som många av dem bodde på i enkla tält i ur och skur, regn som snöfall – ställer det oss själva här i Sverige inför frågan om varifrån dessa tappra och offervilliga personer fick sin kraft och energi, sina värderingar och motivation, sin uthållighet och mod.
Gemenskap, samarbete och stöd till varandra framstod som nödvändiga förutsättningar. Inom det mellankyrkliga livet i Ukraina hade dessa egenskaper, alltså en i grund och botten god och varm ekumenik, knappast tillhört det mest framträdande draget eller den bäst utvecklade förmågan kyrkorna emellan.
Det skulle visa sig att massprotesterna kom att förändra på detta
."

”Jag lämnar Livets Ord och blir katolik”
- Ulf Ekmam i Dagens Nyheter - ”Sedan millennieskiftet har jag och min hustru Birgitta på olika sätt kommit i kontakt med den vitala katolska kyrkan. Steg för steg har det lett fram till en omprövning av vår övertygelse och vår kyrkliga praxis. Vi lämnar nu Livets Ord för att denna vår bli upptagna i den katolska kyrkan
Läs också:
Svenska Dagbladet - Pastorn Ulf Ekman lämnar Livets ord
Expressen - Ulf Ekman lämnar Livets ord – blir katolik
Aftonbladet - Ulf Ekman blir katolik
Världen idag - Paret Ekman blir katoliker – lämnar Livets ord

Världen idag är en evangelisk, karismatisk tidning
- Lukas Berggren i Världen idag - "Världen idag är och förblir alltså en evangelisk, karismatisk tidning. Det är vår tydliga utgångspunkt. Utifrån detta kan vi i respekt för andra samfund och trosriktningar sakligt föra ett teologiskt samtal. Ulf Ekman kommer att fortsätta som ledarskribent på Världen idag och då skriva utifrån det vi har gemensamt. Och det vi har gemensamt är faktiskt mycket mer än det som skiljer oss åt. Tillsammans med bibeltroende från alla sammanhang vill Världen idag fortsätta vara en tydlig, saklig och varm kristen röst i det svenska mediebruset!"

Barn är ingen vara
- Dagens Nyheter -  "En av de indiska surrogatmammorna i reportaget säger: ”Jag hyr ut min livmoder till en kvinna som inte kan få barn själv. Jag tycker inte det är konstigare än att hyra ut ett rum i huset till någon som behöver tak över huvudet.”
Inte konstigare kanske, men mer riskabelt. Om vi ska se på surrogatmödraskap som ett arbete finns åtskilligt att invända. Om vi upprörs över att kvinnor ”hyr ut” sina underliv för sex så måste vi rimligtvis uppröras än mer över den medicinskt sätt mycket farligare livmodersleasingen. I Sverige går debattvågorna höga när det kommer fram att exempelvis H&M sytt upp kläder i en fabrik med ur svensk synvinkel stora arbetsmiljöbrister.
Men det är svårt att föreställa sig någon ”arbetsmiljö” som innebär så stora medicinska, emotionella och sociala risker som ett arbete inom surrogatbranschen. Kvinnorna utsätts för en hormonpåverkan som radikalt ökar risken för exempelvis blodpropp. De isoleras från sina familjer. En av de gravida indiska kvinnorna i reportaget uttrycker en oro för att lämna ifrån sig barnet: ”Jag vet ju vad som gäller, men det är svårt att kontrollera känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar