Dagens Nyheter

18 mars 2014

Nyhetsflödet tisdag den 19 mars

Krim, krig och kommentera som kristen
- Marie Willermarks blogg - "Jag har funderat på hur mycket jag som ledare i Frälsningsarmén ska kommentera Rysslands president Vladimir Putin och hur han manövrerat sitt land fram till att inta Krimhalvön. Frälsningsarmén är ju ett kristet samfund med ett uppdrag att utan åtskillnad möta människors behov på ett sätt som återspeglar Guds kärlek. Kan man ta parti emot ett lands politiska ledning och ändå vara trovärdig i sitt ledarskap?
Jo, jag menar att det är möjligt och viktigt att ta ställning samt att skilja på det ryska folket och dess ledare. När vi följer aposteln Paulus uppmaning och beder för nationens ledare så innebär inte det per automatik att vi stödjer deras handlingar. Kyrkans främsta roll är alltid att vara lojal mot Jesus Kristus som är vår Herre. Det innebär ett ansvar att i varje land där vi finns bidra till att, som Jesus, ha en klarsyn när det gäller att belysa ledares inre, etiska natur. Det handlar inte om enstaka handlingar utan den övergripande karaktären. Är de ledare för folkets bästa, talar de sanning och bygger upp eller är de härskare som utövar makt för sin egen vinnings skull?
"


 Expert på samvetsfrihet illa berörd av svenska debatten
- Världen idag - "Jörg Carlsson, professor vid Linnéuniversitetet och överläkare, har länge studerat medicinsk etik och har skrivit en mastersuppsats om debatten kring samvetsfrihet i Sverige.
– Sverige är enda landet som inte har samvetsfrihet på agendan, möjligen också Nordkorea, säger han.
Jörg Carlsson, som har rötter i Tyskland, gjorde sin mastersuppsats vid Mainz universitet, och i den analyserar han debatten som förts i Sverige de senaste åren om samvetsfrihet inom vården. Till exempel handlar det om det svenska motståndet mot den resolution som Europarådet antog 2010 där man uppmanar länderna till samvetsklausuler.
Han menar att aborträtten är som en "helig graal" i Sverige, något han tycker försvårar debatt om allt som har någon koppling till det ämnet.
"


På vei mot en evangelisk katolisitet?
- Norske Dagen - " «Veien til enhet går ikke gjennom at vi konverterer til hverandres kirker – om enn det kan være enkeltmenneskers personlige kall – enn mindre gjennom at den ene legger den andre under seg. Jesu vei ser annerledes ut», skriver Peter Halldorf"
For frikirkene, og for de lutherske kirkene, innebærer det at synlig kristen enhet til sist også forutsetter en form for fellesskap med Roms biskop og apostelen Peters etterfølger. Vi snakker da ikke om enhet under Rom, men enhet med Rom. Naturligvis kan det samme sies om Konstaantinopel, Alexandria eller Antiokia.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar