Dagens Nyheter

31 okt. 2014

Nyhetsflödet fredag den 31 oktober

Nu legitimerar man Hamas
- Dagens Nyheter - " Ett omoget beslut. Så beskriver Birgitta Ohlsson regeringens beslut på torsdagen att erkänna Palestina.
– Nu legitimerar man Hamas och det kommer att förlama fredsprocessen. Det är tråkigt, säger hon.
Ohlsson tycker att Sverige borde ha väntat med beslutet som kommer mindre än en månad efter statsminister Stefan Löfvens besked i regeringsförklaringen.
– Problemet är att man inte har kontroll över hela territoriet och då tänker jag på Gaza, säger den tidigare EU-ministern.
Hon avvisar utrikesminister Margot Wallström (S) som drar paralleller till erkännandet av Kroatien och Kosovo, trots att länderna inte hade kontroll över sina egna gränser efter Balkankriget på 90-talet.
– Det är enormt stor skillnad mellan de europeiska länderna och Hamas som är en terroristorganisation. Den gången fanns det en stor enighet inom den europeiska unionen. Sverige går nu bort från en klassisk princip som styrt vår utrikespolitik, säger Birgitta Ohlsson."

 ”Det ger medvind till terrorister”
- Svenska Dagbladet - "Några timmar efter att regeringen offentliggjorde beslutet kallade Israel hem sin ambassadör Isaac Bachman från Stockholm för "konsultation".
– Ett erkännande av en seriös och framstående stat som Sverige är ett steg som borde ha övervägts med försiktighet, vi ser det som att det ger medvind till terrorister. Beslutet att kalla hem mig speglar vårt missnöje, säger Isaac Bachman till SvD.
Enligt uppgifter till den israeliska tidningen Haaretz överväger Israels utrikesminister Avigdor Lieberman att flytta hem ambassadören permanent och nedgradera de diplomatiska förbindelserna med Sverige. Men Bachman tror att det scenariot är osannolikt...
Kritiken mot Margot Wallström och regeringen lät inte vänta på sig. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna tog fasta på att det är ovanligt med ett erkännande av en stat som saknar gränser och en myndighet som har full kontroll över området.
- Dels bryter man mot svensk erkännandedoktrin, dels är det olyckligt att inte göra det här som en del av EU-politiken. För när EU kan föra en gemensam utrikespolitik, särskilt i en så här svår och viktig fråga, då får det effekt, säger Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson till TT.
Tongångarna hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet var däremot entusiastiska."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar