Dagens Nyheter

20 juli 2015

Nyhetsflödet måndag den 20 juli

Utmana självgodheten i Sverige
- Lennart Sacrédeus i Hemmets Vän - "Att självkritiskt titta på Sverige stör lätt självbilden och det politiskt korrekta, men är likafullt såväl nyttigt som nödvändigt i förståelsen av sitt eget land. Det finns alltså något annat att lyfta fram, bortom den utbredda beskrivningen av vårt land som den näst intill perfekta och modernistiska välfärdsstaten i Norden.
   På goda grunder går det också att teckna Sverige som ett allt mer rotlöst, historiskt famlande, familjekaotiskt och oandligt samhälle med utbredd religiös analfabetism och ointresse där människans samvete inte hålls högt inom yrkesliv och politik.
Hos oss finns också en tilltagande själslig ohälsa hos de unga, tillika undersökningar som visar på bristande motivation för studier och livet i stort hos många i det uppväxande släktet. Dessa fakta står i bjärt kontrast till den önskan vi alla har, nämligen att just ungdomen skall vara de främsta bärarna av framtidstro och optimism, inte av uppgivenhet och pessimism."

Lär känna Hamas
- Patrik Engellau i Det Goda Samhället - "Hamas, eller den Islamiska Motståndsrörelsen, härskar i Gaza sedan åtta år. Med jämna mellanrum skickar Hamas raketer mot Israel och Israel slår tillbaka. Många menar att Hamas gör detta i självförsvar och att rättskaffens personer bör stödja Hamas. Nu senast har Ship to Gaza varit i blickfånget. I slutet av förra året erkände Sverige Palestina, vilket åtminstone delvis är ett erkännande av Hamas, i syfte att ”ge ny dynamik åt en avstannad fredsprocess”, som utrikesminister Wallström uttryckte det.
På Utrikesdepartementet finns skickliga diplomater som vet vad de gör och därför måste ha vetat vad det var som erkändes när Sverige erkände Hamas. Men jag visste det inte, så jag läste Hamas stadgar från 1988 (Länk HÄR) för att få ett preliminärt hum.
Stadgarna består av ett företal samt 36 artiklar där Hamas förklarar sina avsikter och sitt tänkande. I företalet anges tonen genom ett citat av det Muslimska Brödraskapets grundare Hassan al-Banna: Israel existerar och kommer att fortsätta att existera tills dess att islam förintar det."

Skriver fördjupning i barnmorskefallet
- Per Ewerts blogg - "Fallet med Ellinor Grimmark, barnmorskan som gjorde den utifrån sett mycket normala bedömningen att hon ville arbeta som barnmorska och förlösa barn, men inte döda ofödda, är nu efter sommaren på väg in i juridisk prövning. Hon är nämligen unik såtillvida att hon faktiskt också stod för denna övertygelse när det började bränna till, när valet började kosta i tid, pengar, karriär och möda. Det här fallet är den första egentliga prövningen av hur svensk praxis stämmer överens med juridiskt relevanta rättskällor. (Spoiler: det gör den inte.) Det rättsliga utslaget – även om det skulle dröja till sista instans – kommer därför att få stor betydelse för hur hela frågan om samvetsfrihet, framförallt med tonvikt på abortfrågan i Sverige."


Nå kan du lese Dagens Andakt på mobilen - rupeba.se - Les HER.


WELCOME TO THE ONE ARMY TEACHING PROGRAMME - One Army - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar