Dagens Nyheter

8 juli 2015

Nyhetsflödet onsdag den 8 juli

”Vi behöver bryta alkoholnormens grepp”
- Svenska Dagbladet - "Förväntan om att dricka alkohol bidrar till en norm, och ett grupptryck som gör det svårare att avstå. Denna alkoholnorm förvärras också att det görs mer och mer reklam för alkoholm, skriver Johnny Mostacero, ny förbundsordförande för IOGT-NTO.
Vi behöver bryta alkoholnormens grepp. Fler behöver bli medvetna om de begränsningar och hinder som den skapar varje dag i en stor mängd sammanhang. Som med andra negativa normer så skapar alkoholnormen ett vi och ett dem, kollegorna som dricker öl efter jobbet och den som dricker alkoholfritt. Den skapar ett grupptryck mot personer som kanske inte vid just det tillfället vill dricka alkohol och den bidrar till en osund alkoholkultur. Den som väljer alkoholfritt en utekväll ska inte behöva ursäkta, försvara eller motivera sig, lika lite som den som väljer alkohol behöver det. En stor del i att bryta alkoholnormen är att skapa medvetenhet om hur den påverkar oss."

”Syndfri Facebook” lockar tusentals
- Dagens Nyheter - "En grupp evangeliskt kristna i Brasilien har lanserat ett socialt nätverk där svordomar, våld och erotiskt laddade bilder är bannlysta – liksom homosexualitet.
En grupp evangeliskt kristna i Brasilien har lanserat ett socialt nätverk där svordomar, våld och erotiskt laddade bilder är bannlysta – liksom homosexualitet.
Skaparna bakom ”Faceglória” hävdar att 100.000 anslutit sig till det sociala nätverket sedan det lanserades förra månaden, skriver BBC.
– På Facebook förekommer det en hel del våld och pornografi. Det är skälet till varför vi ville skapa ett nätverk där vi kan tala om Gud, kärlek och sprida Hans budskap, säger en av grundarna, Átilla Barros, till nyhetsbyrån AFP.
Den som vill uttrycka uppskattning för ett inlägg eller en bild på Faceglória har i stället för Facebooks ”Gilla”-knapp en ”Amen”-knapp."

”Evangelistens uppdrag är viktigare än på länge”
- Dagen - "Hönö. Behövs evangelister i dag? Ja, bland annat för att väcka församlingarna. Det menar de båda evangelisterna Carl-Olov Hultby och Ida-Maria Brengesjö.
Det var evangelister som en gång lade grunden för Hönökonferensen. Och medan evangelisterna blivit allt ovanligare i svensk kristenhet så är fortfarande det arvet tydligt på konferensen. Här finns en vilja att nå ut till människor med evangeliet.
– En del säger att till Hönö åker väl bara frommisar. Men minst två tog emot Jesus i går kväll, en medelålders man och en ung tjej, så det händer saker, säger Carl-Olov Hultby."

 Kristen tro i offentligheten
- Seminarium med Claphaminstitutet under Almedalsveckan - "Seminariet bjöd på ett engagerat samtal mellan Maria Ludvigsson, ledarskribent, Svenska Dagbladet; Thomas Idergard, fd MUF-ordförande, numera präststuderande inom jesuitorden och Lennart Sacredéus, fd Europaparlamentariker (KD). De belyste den märkliga situation där kristen tro i det offentliga rummet betraktas som så känsligt i ett samhälle som säger sig värna mångfald."


Alkoholiker ut mot ny skjenkeboom - Vårt Land - Les HER.

The Awful Consequences of Backsliding! - David Wilkerson - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar