Dagens Nyheter

22 juli 2015

Nyhetsflödet onsdag den 22 juli

Svenskarnas ideella engagemang "exceptionellt högt"
- Världen idag - "Svenskarnas medborgerliga engagemang ligger både högt och anmärkningsvärt stabilt enligt en ny rapport från forskare vid Ersta Sköndal högskola. Inget tyder på att ideellt arbetet minskar, inte heller i religiösa sammanhang, trots sekulariseringen.
"Studierna visar att trots upp- och nedgångar i den svenska ekonomin, trots stora förändringar när det gäller arbete och sysselsättning och trots skilda politiska regimer samt tydliga kulturella och sociala förändringar så är den totala omfattningen på engagemanget exceptionellt stabil och mycket hög".
Så sammanfattas forskningen som gjorts av Johan von Essen, Magnus Jegermalm och Lars Svedberg vid Ersta Sköndal högskola."

Dödsdömd kristen inför Högsta domstol
- Dagen - "50-åriga Asia Bibi dömdes till döden för hädelse i Pakistan. Nu, efter 6 år, ska hennes fall tas upp i Högsta domstol. "Det här är hennes sista chans till frihet genom en rättslig process", skriver Wilson Chowdhry, ordförande för en brittisk organisation för pakistanska kristna.
Många människorättorganisationer har protesterat mot Pakistans agerande i fallet Asia Bibi. Den kristna fembarnsmamman hamnade i problem år 2009 när hon ville dricka vatten ur samma skål som några muslimska kvinnor. Kvinnorna tyckte att Asia Bibi, som var kristen, var smutsig och därför inte borde dricka vattnet. Sedan anklagade de henne för att ha förolämpat islams profet Muhammed genom att säga "Min Kristus dog för mig, vad gjorde Muhammed för er?", skriver Christian Post.
Sedan år 2010 har Asia Bibi suttit fängslad och dömd till döden. Men onsdag den 22 juli kommer hennes fall att tas upp Högsta domstolen i Pakistan. Mehwish Bhatti, från British Pakistani Christian Assosiaction (BPCA) som har arbetat med Asia Bibis fall, säger att han är glad över det tidiga datumet."


Uppgrävda bibeltexter kan läsas efter 45 år
- Dagens Nyheter - "Pergamentet som grävdes fram vid Döda havet 1970 var så förkolnat att forskarna inte förstod vad det var. Men nu har häpnadsväckande teknik avslöjat att det handlar om en av de äldsta bibeltexter som hittats.
   Synagogan i Ein Gedi var raserad och övergiven sedan många århundraden. Kanske attackerades den och brändes ned av beduiner redan på 500-talet. Först under 1960- och 1970-talen grävdes en del fynd fram, däribland ett förkolnat pergament som forskarna inte blev kloka på.
   – Vi försökte läsa det på rätt sätt, men utan framgång, säger Sefi Porat, israelisk arkeolog som var med vid den ursprungliga utgrävningen, till nyhetsbyrån AFP.
   Kolbitarna stuvades undan på Israel Museum i Jerusalem, och plockades fram först nyligen. En 3D-skanner läste av materialet, och filerna skickades till University of Kentucky. Där kunde avancerad mjukvara ”virtuellt rulla ut” dokumentet och tyda åtminstone delar av texten, skriver tidningen Haaretz.
   Och det visar sig handla om de första kapitlen ur tredje Mosebok i Gamla testamentet, som beskriver lagar för rituella offer. Det är därmed det mest betydelsefulla fyndet sedan dödahavsrullarna påträffades i mitten av 1900-talet.
   Ein Gedi-pergamentet bedöms vara från 500-talet. Bara i dödahavsrullarna och några få andra dokument på metall finns äldre bibeltexter bevarade.
   – Den här upptäckten får oss att fullständigt häpna, säger Sefi Porat."


Venteliste for ferie - Perleportalen - Les HER.


Who Told You You Are Unworthy? - David Wilkerson - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar