Dagens Nyheter

23 juli 2015

Nyhetsflödet torsdag den 23 juli

Mordhot för stöd åt tiggare
- Sydsvenskan - "Joakim Månsson Bengtsson i föreningen "Hjälp till tiggare i Lund" utsattes på måndagen för ett mordhot.
I ett anonymt sms fick han veta att avsändaren hoppades att någon skulle "slå ett baseballträ i skallbenet" på honom.
Hotet, som är polisanmält, innehöll även formuleringar som "passa dig jävlig noga" och "du är sjuk i huvudet som slösar med skattepengar på illegala skräpmänniskor".
Avsändaren skriver också: "Äckliga svin till miljöpartist".
Joakim Månsson Bengtsson säger:
– Det här är långt ifrån första gången. Jag har tidigare mött hot från nazistiska Svenskarnas Parti och liknande – meddelanden på Facebook främst."

Barnmorskefallet – argument och rättsläge
- Per Ewert på Claphaminstitutets hemsida - "Det ivriga offentliga samtal kring ämnet samvetsfrihet som i nuläget förs i Sverige är en förhållandevis ny företeelse i vårt land. Åtminstone har den fått en ny inriktning.
Samvetsfriheten som grundbult i samhällslivet var grundlagsfäst från grundlagen 1809, som gällde fram till 1974 års regeringsform. Där formulerades ärendet som att ”Kungen äger ingens samvete tvinga eller tvinga låta”. Att denna formulering togs bort 1974 handlade inte om att samvetsfrihet inte längre var önskvärd, utan snarare om att kungen under nuvarande regeringsform fråntagits en eventuell tvingande makt.
När samvetsskäl under de senaste decennierna har anförts som argument att slippa delta i en offentlig verksamhet, har det normalt handlat om rätten att vägra bära vapen. I takt med att värnplikten i Sverige förlorade sin praktiska funktion avtog dock behovet för så kallade ”samvetsömma” rekryter att hänvisa till sitt samvete för att få avstå från vapentjänst.
Samvetsfriheten har istället alltmer kommit att diskuteras i anslutning till de skärningspunkter där en traditionellt kristen hållning kolliderar med den sekulariserade individualism som i internationella jämförelser är starkt kännetecknande för Sverige. 2010 konstaterade flera svenska kyrkoledare behovet att lyfta frågan om samvetsfrihet, då de såg risker att denna frihet var på väg att hamna alltmer i kläm i vårt land. De undertecknade därför tillsammans ett dokument med namnet Samvetsmanifestet, med den uttalade ambitionen ”att alla med inflytande och ansvar ska respektera och försvara rätten för kristna att tro och leva i enlighet med sin övertygelse och utifrån sitt samvete.”

”Kyrkan måste börja våga prata om porr”
- Dagen - "Pojkar börjar i genomsnitt titta på porr när de är tolv år. Samtidigt blir porren grövre och mer lättillgänglig. Porrmissbruk är ett vanligt problem och psykologen Alf B Svensson säger att det även syns i kyrkans värld.
Psykologen Alf B Svensson anser också att det vore bra att begränsa porren men tror att det skulle vara svårt att lagstifta.
– Men både kyrkan och de här grupperna borde göra gemensam sak och kritiskt granska den snedvridna kvinnosyn som porren är ett uttryck för och ifrågasätta på ett sätt som man inte gör idag.
Enligt honom ger porren en skev bild av verkligheten.
– Man får en bild av att kvinnor bara är kroppar som ska utnyttjas och tillfredsställa män och att män bara är intresserade av att sätta på kvinnor på alla möjliga sätt. Det är också en förnedrande mansbild."


Alkoholforskare sågar förslag om söndagsöppet på Systembolaget
- Dagens Nyheter - "Systembolaget har inga planer på söndagsöppet. Och styrelseledamot Carl B Hamiltons förslag får kritik av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning. ”Det leder med största sannolikhet till fler skador”, säger föreståndaren Jenny Cisneros Örnberg.
Systembolaget har inga planer på söndagsöppet. Och styrelseledamot Carl B Hamiltons förslag får kritik av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning. ”Det leder med största sannolikhet till fler skador”, säger föreståndaren Jenny Cisneros Örnberg.
Systembolagets styrelseledamot tillika förre riksdagsledamoten Carl B Hamilton skriver på DN Debatt att han vill utöka Systembolagets öppettider för att göra det bekvämare för kunderna. Han föreslår att butikerna inför kvällsöppet till klockan 21 på vardagar samt söndagsöppet mellan 11 och 15."


Frigitt terrorist etter Shalit-avtale, har igjen drept - Israel Today - Les HER.


"But the Lord was with Joseph" - It´s Thursday by Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar