Dagens Nyheter

30 juli 2015

Nyhetsflödet torsdag den 30 juli

Så ser sekulära svenskar på religion
- Dagen - "Hur sekulariserade är svenskarna egentligen och varför fortsätter man fira kristna högtider, gifta sig och betala avgift till kyrkan när man inte längre vill kalla sig kristen?I boken ”Det gudlösa folket” söker religionshistorikern David Thurfjell svar på varför man tänker som man gör.
David Thurfjell tar också upp frågor om varför så många uppfattar buddhismen som något positivt medan islam känns hotfull och främmande.
– Det är framför allt två allmänna föreställningar som utmanas av boken. Den ena är att svenskar är så sekulariserade och den andra är att åtskillnaden mellan det sekulariserade och det religiösa skulle vara enkel att göra. Det är också vanligt att man tror att det bara finns två poler i det religiösa landskapet, det sekulära och det kristna. Men det är faktiskt tre, det kristna, det sekulära och det esoteriska. Det är konflikter mellan dem på alla håll. Det esoteriska, ockulturen, fungerar för att det är på låtsas. Ingen kräver att man måste tro på det bara för att man kollar sitt stjärntecken."

Väjningsrätten för präster på väg att försvinna?
- Världen idag - "Prästers rätt att avstå från att viga samkönade par kan vara på väg att tas bort. Två motioner inför årets kyrkomöte går i den riktningen, den ena från Socialdemokraterna som är största nomineringsgrupp i kyrkomötet med nära 30 procent av rösterna.
– På sikt hoppas jag och många med mig att ingen ska behöva tänka tanken att det ens finns präster som inte vill utföra sitt ämbete, säger Olle Burell, gruppledare för S i kyrkomötet.
Världen idag berättade i fredagens tidning om ett förslag från ledamöter i Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) inför höstens kyrkomöte.
De vill att kyrkan i antagningar av nya prästkandidater och prästvigningar tar bort den samvetsklausul som i dag finns för dem som av teologiska skäl inte kan tänka sig att viga homosexuella par."

Jesus kommer snart
- Stefan Swärds blogg - "Hur som helst sammankopplar Bibeln Jesu tillkommelse med olika tidstecken, bland annat stora svårigheter för mänskligheten och vår planet. Jesu tillkommelse innebär också en dom över denna världen. Bibeltexterna talar också om att det antikristliga systemet fanns i världen redan på Bibelns tid men kommer att kulminera i samband med Jesu tillkommelse.
Det som hotar planeten och riskerna för både en auktoritär världsstat är frågor som mer intresserar långt utanför kyrkväggarna än teologer och pastorer idag.
Det var bara att lyssna på miljöprofessorn Johan Rockströms sommarprat i radion, för att få en glimt av hur miljöforskarna är oroade över planets överlevnad. Världsledande forskare varnar för artificiella intelligensen och IT-utvecklingen på sikt. Vår planets ekonomiska sårbarhet är många medvetna om. Och kunskapen om astronomin och risken för planetära katastrofer, den kunskapen är idag större än någonsin bland astronomer och fysiker. Eftersom jag själv har jobbat ett antal år med FN-konferenser har jag viss inblick i att vi redan idag på ett informellt plan har någon form av världsregering. Och det penninglösa samhälle som man förr varnade för i kyrkorna, det lever vi redan i. Inte någon ska kunna köpa eller sälja utan vilddjurets märke, tekniken för detta är ju redan på plats.
Bibeln framhåller också perspektivet att det ska vara som på Noas tid. Människor levde bekväma liv och åt och drack och plötsligt kom vredesdomen över dem. Det är ett grundläggande perspektiv i Nya testamentet, människors bristande förväntan och förberedelse för att möta Jesus, man är likgiltig och helt upptagen av denna världens bestyr och de inomvärldsliga frågorna.
Har vi olja i våra lampor så att vi väntar vår brudgum, eller har vi somnat. Det är en fråga varje kristen i Sverige borde ställa sig."


Knesset forsterker båndene til kristne politikere - Israel idag - Les HER.


It´s Thursday - word from Genesis by Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar