Dagens Nyheter

19 juli 2015

Nyhetsflödet söndag den 19 juli

Genmäle gällande Marcus Birro
- Tommy Dahlman i Inblick - "Marcus Birro genomgår en skilsmässa samtidigt som han är offentlig med en ny relation, en kvinna som även hon ligger i skilsmässa. Detta är det faktiska förhållandet. Marcus gör sina egna val och går sina egna vägar. Han är en offentlig person som likt magnet drar till sig uppmärksamhet och givetvis är relationer och kärleksliv bland de mest populära läckerbitarna för människor att prata och dividera om. Plötsligt vet så många så mycket om det mesta medan verkligheten egentligen är att väldigt få vet någonting. Det finns alltid tre sidor av varje sak. Din, deras och den rätta. Låt oss nöja oss med det.
Det jag dock kan gå ut med är, återigen, de faktiska förhållanden som råder. Tidningen Inblick befinner sig på Löttorp där vi tillsammans med ELCA ansvarar för 5 dagar i den stora tältsalongen denna vecka (ons-sön). På lördag kväll var det meningen att Marcus Birro skulle vara en del av programmet. Vi har entledigat honom från detta uppdrag. Inte på grund av att vi vill straffa, mästra eller statuera exempel men därför att vi tror att Marcus behöver vila från de stora estraderna nu då hans privatliv har exploateras så offentligt.  Vi vill inte som kristna människor haka på skvallerpressens dåligt underbyggda "storys" men hellre leva nära Marcus, såsom vänner och förebedjare. Vi önskar inte vara fariséer och hycklare som likt pöblar har intresse av visa sina egenrättfärdiga muskler. Vi vill däremot vara tydliga med att vi ser allvarligt på äktenskapets betydelse, skilsmässa och familjeliv samtidigt som vi alltid vill visa på en väg till upprättelse och nya chanser."

Marcus Birro tar timeout
- Världen idag - "Beslutet att tills vidare pausa samarbetet är fattat i samråd mellan Marcus Birro och chefredaktör Lukas Berggren.
Marcus Birro har medverkat som krönikör och bloggare i tidningen, och även haft en podd tillsammans med chefredaktör Lukas Berggren.
I början av maj berättade han och hans hustru Jonna att de skulle gå skilda vägar. I förra veckan blev det också offentligt att Marcus Birro inlett en relation med en ny kvinna, som också har valt att skilja sig från sin make.
Lukas Berggren vill inte gå in på omständigheter och detaljer i frågan, men berättar att situationen får konsekvenser för Marcus Birros medverkan i Världen idag.
– Marcus och jag har haft ett bra samtal och är överens om att han under rådande omständigheter behöver ta en timeout på obestämd tid från sin medverkan hos oss, säger han.
Marcus Birro förklarar att han har respekt för beslutet att pausa hans samarbete med Världen idag.
– Jag har respekt för beslutet att ta en paus. Det är även min förhoppning att kristenheten snart är redo för att läsa, skriva eller möta syndare öga mot öga. Visst var det vad Jesus gjorde? skriver han i en kommentar till tidningen."


Det behövs nya syndakataloger
- Leif Carlsson och Rebecka ­Söderbladh i Dagen - "Vad är då anledningarna till att uppfattningen om synd har förändrats? En orsak är att syndakatalogerna länge har varit en belastning för frikyrkan. Man vill helt enkelt komma bort ifrån dem. Men pendeln har slagit över åt andra hållet. Kyrkan har hamnat i en situation där man helst inte vill stöta sig med någon och då blir det vanskligt att precisera synder. Predikanten måste tänka: ”Tänk om det finns någon som lyssnar och känner sig träffad eller kanske till och med drabbas av dåligt samvete?” I sin ambition att vara inkluderande­ har Kyrkan reducerats till en ­social gemenskap med hög trivselfaktor. På det personliga planet är det viktigare att må bra än att utmanas till förändringar. Andligheten reduceras till upplevelser utan krav på ny livsstil. Detta ligger i linje med den allmänna individualismen i samhället. Visserligen läses Bibeln i gudstjänsten men få tänker på att dessa texter i huvudsak är riktade till församlingar med krav på en ny livsstil där man förväntas lämna vissa handlingar­ bakom sig och börja leva på ett nytt sätt."


Kristna flyktingar flyttade från asylboende efter hot av islamister
- Dagens Nyheter - "Hot och trakasserier från fundamentalistiska islamister fick en grupp kristna asylsökande att flytta från ett av Migrationsverkets boenden i Kalmar län, skriver tidningen Östra Småland.
Hot och trakasserier från fundamentalistiska islamister fick en grupp kristna asylsökande att flytta från ett av Migrationsverkets boenden i Kalmar län, skriver tidningen Östra Småland.
– Vi har fått information från två familjer som menade att de blev trakasserade av en grupp syrier som gjorde att de inte kunde bo kvar, säger Mikael Lönngren, ställföreträdande chef för Migrationsverkets verksamhet i Kalmar län till DN.
Händelsen ska ha inträffat på ett boende i Mönsterås där majoriteten av de cirka 80 asylsökande kommer från Syrien. Enligt tidningen Östra Småland ska den kristna gruppen ha utsatts för såväl hot som trakasserier, bland annat fick de inte ha kristna symboler, som kors runt halsen, och var inte välkomna in i gemensamma utrymmen när den aggressiva muslimska gruppen var där."


Overlevde Holocaust ved hjelp av kristne, hjelper nå forfulgte kristne i Midtøsten - Israel Today - Les HER.


Darling, I've found my destiny. Part Two - Conclusion - Mark A. Kellner - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar