Dagens Nyheter

12 juli 2015

Nyhetsflödet söndag den 12 juli

Grekland en metafor för själva livet
- Tommy Dahlman i Inblick - "Krisen i Grekland är ingen metafor. Det är ett verkligt land med verkliga människor som har levt med overkliga pengar. Kollapsen är tragisk och vakuumet enormt. Samtidigt är Grekland just nu en metafor för själva livet. Många lever över sina tillgångar. Om själva livet är ett lån hur kan man då överhuvudtaget hävda att man äger något? Vi lever som om vi äger livet och som om vi skulle leva för alltid. Inget av detta är sant. Vi är låntagare och vi är döende. I ett lyxsamhälle med överkonsumerande invånare verkar sådana besked vara ociviliserade och utan relevans. Buken har blivit guden. Bröd och skådespel är då målet och meningen. Grekland är inte en isolerad företeelse som bara berör en avskärmad del av Europa. Krisen har ett budskap till oss om lyxsamhället och det falska paradiset. Mänskligheten lever idag i två helt skilda världar."

Greklandskrisen ger lärdomar – för Mellanöstern
- Per Ewert i Världen idag - "Den akuta grekiska krisen går nu troligen in i sin sista och avgörande fas. Grekland behöver genomföra långtgående och kanske smärtsamma reformer, men det är nödvändigt för att de ska få del av ekonomiskt stöd.
De pågående förhandlingarna för samtidigt tankarna till ett liknande, men ändå ack så annorlunda parallellfall. Det område i världen som får det högsta ekonomiska utvecklingsstödet per capita är sedan länge det palestinska självstyret. Ändå lever en stor andel av palestinierna kvar i armod. Frågan är då vart de väldiga biståndssummorna har tagit vägen?
Svaret är enkelt: biståndet når inte den palestinska befolkningen, utan rapporter visar i stället att enorma pengar förlorats i korruption, slarv och aktivt stöd till terrorism. Palestinska myndigheten medger utan omsvep att de regelmässigt betalar ut lön till fängslade terrorister. Ansvarig minister förtydligar att dessa ersättningar inte tillfaller vanliga brottslingar, utan enbart dem som begått dåd riktade direkt mot Israel. Brottslingar som fått minst 15 års fängelse för mord på israeliska civila får den högsta ersättningen på 2 000 dollar i månaden."

Europa är IS nästa stora slagfält
- Ivar Arpi i Svenska Dagbladet - "Europa är IS nästa stora slagfält. För ett år sedan utropade IS ett kalifat, nu planerar de nästa steg: att smuggla in krigare via asylströmmarna som går till Europa. Detta skriver den tyska tidningen Die Welt (29 juni). ”Det är en alarmerande situation”, säger Michele Coninsx som är EU:s högsta åklagare och chef för Eurojust som arbetar mot grov gränsöverskridande brottslighet (AP 6 juli). Abdul Basit Haroun, rådgivare till den libyska regeringen, har pratat med smugglare i Nordafrika och även han säger samma sak (BBC 17 maj). Också i Italien och Egypten har tjänstemän varnat för att IS smugglar in terrorister i asylströmmarna
Och Sverige då? Här har Säpo varnat handläggare på Migrationsverket om att jihadister som stridit för Islamiska staten kunde misstänkas försöka få asyl i Sverige, med hjälp av förfalskade eller stulna pass. På grund av det drastiskt ökade söktrycket har arbetsbördan ökat för Migrationsverket, vilket gör att det inte finns resurser till ordentliga utredningar för att upptäcka misstänka jihadister."


Muslimske land mener Israel ikke har rett til å forsvare seg mot terror - Israel Today - Les HER.


UK Poll Shows Up To 1.5 Million ISIS Supporters In Britain - The Clarion Project - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar