Dagens Nyheter

14 juli 2015

Nyhetsflödet tisdag den 14 juli

Enhet över gränserna inget självändamål
- Tommy Dahlman i Inblick - "Den andliga gemenskapen är inte bunden till etiketter och samfund på samma sätt som förr. Monopolet är brutet för längesedan. Idag finner de bibeltroende syskonen varandra över alla gränser. Detta är besvärande för de som önskar se de markanta och avskärmande linjerna och ångestladdat för dem som äger de stora andliga kontrollbehoven.
I takt med den allt mer försvagade kristenheten som anpassar sig till tidsandan, kompromissar med fundamentala teologiska sanningar och som med tiden även har tappat det eskatologiska perspektivet sker det dock en hel del positivt. Detta är viktigt att hålla fram då vi ofta har lätt att återkommande hänfalla till pessimism och plattityder.
Begreppet ”pingstkarismatisk förnyelse” har inte Pingströrelsen såsom ett kyrkosamfund copyrighten på. Uttrycket omfattar idag den karismatiska rörelse som pågår i alla kyrkor och samfund."

Längtan efter väckelse
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "I många kristna sammanhang är väckelse något fantastiskt och eftersträvansvärt. För en del så minns man barndomens väckelse med nostalgi och önskar att det ska bli så igen. Andra studerar historiska väckelser och då kanske med syfte att försöka skapa samma ”mylla” som det var förra gången för att på så sätt framkalla (eller i alla fall hjälpa Gud på traven) en ny väckelse. Andra reser till andra delar av världen för att möta väckelser och – ofta – med en tydlig önskan om att få ta med sig väckelsen hem.
Få ord är också så missbrukade som just väckelse. Om ett gäng ungdomar kommer till tro så kan det benämnas väckelse. Och just väckelse verkar vara det ultimata beviset för att man har lyckats som sammanhang."

Kommun stödde Ship to Gaza-gala
- Världen idag - "När det arrangerades en insamlingsgala för Ship to Gaza i Borås i maj så fick arrangören låna en lokal gratis av kommunen, och fick 5 000 kronor i bidrag för evenemanget, skriver Borås Tidning. Stadens logga fanns dessutom ett tag med på affischerna inför galan. Nu har kommunen medgett att man gjort fel.
Gala för Gaza kallades den insamlingsgala för Ship to Gaza som arrangerades i Borås den 22 maj. Bland arrangörerna stod Feministiskt initiativ, SSU och Västerpartiet, mer oväntat var det då att också Borås kommuns logotype fanns med på affischen. Något som väckt kraftiga reaktioner på sociala medier.
– Det var någon på twitter som la upp en bild på affischen och frågade om Borås Stad stött Ship to Gaza. Och det får man faktiskt inte göra som kommun, säger Ulrik Nilsson, gruppledare för Moderaterna i Borås, till BT.
"Efter påtalande försvann senare Borås Stads logga från affischen på evenemangets Facebooksida, men över stan satt affischer kvar där man kunde uppfatta att Borås Stad var medarrangör", skriver han i en interpellation riktad till kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S)."


Holiness and Secularization - Jostein Nielsen - Read HERE.


Nyttig systematisk teologi - Marianne Spor i Synzygus - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar