Dagens Nyheter

14 juli 2015

Nyhetsflödet onsdag den 15 juli

Israels ambassadör: Dåliga vibrationer med Sverige
- Svenska Dagbladet - "Israels ambassadör Isaac Bachman sticker inte under stol med att relationerna med Sverige lider av dåliga vibrationer sedan erkännandet av Palestina...
– Sverige är ett paradis. Ni bor här i ett stort land med sjöar och öar. Vi har inte en enda ö. Grannarna är fredliga, människorna är mycket vänliga och det mesta rullar på smidigt. Förutom politiken så älskar jag Sverige.
Apropå den svenska utrikespolitiken började det storma redan när statsminister Stefan Löfven i regeringsdeklarationen den 3 oktober 2014 meddelade Sveriges avsikt att erkänna Palestina. Det dröjde inte länge förrän ambassadör Isaac Bachman kallades hem för ”konsultationer”...
– Att Sverige länge haft en välvillig inställning till palestinierna är inget nytt. Det som förvånade oss var brådskan och att det var den absolut sämsta tidpunkten någonsin. Det hade gått mindre än två månader efter att beskjutningen mellan Israel och Gaza upphört och att belöningen för raketbeskjutningen mot Israel skulle bli en självständig stat är fel budskap till palestiniernas president Mahmoud Abbas och Hamas, säger Isaac Bachman."

Upprörda röster: ”Ett historiskt misstag för världen”
- Svenska Dagbladet - "Röster har höjts från många håll om det historiska kärnenergiavtal som ingåtts mellan Iran och de sex stormakterna. SvD har samlat de mest iögonfallande citaten från tisdagen – från EU, USA, Iran, Israel och Sverige.
"Utifrån de initiala rapporterna vi fått är det redan möjligt att säga att det här avtalet är ett historiskt misstag för världen”

Naturen som det gudlösa folkets kyrka
- John Sjögren i Uppsala Nya Tidning - "I den nyligen utgivna och mycket läsvärda boken ”Det gudlösa folket” skriver religionsprofessorn och Uppsalabon David Thurfjell om svenskarnas ganska komplicerade förhållande till religion i allmänhet och kristendom i synnerhet. Thurfjell föreslår att Sverige inte bäst beskrivs som sekulärt utan snarare som ”postkristet”. Många svenskar firar fortfarande jul och påsk, döper sina barn och gifter sig kyrkligt, men skulle aldrig drömma om att kalla sig kristna eller, Gud bevare mig, religiösa. Jag tänker att en av anledningarna till att många svenskar kan ägna sig åt religiösa praktiker utan att identifiera sig som religiösa är att riterna och högtiderna blivit tömda på innehåll. De har avsakraliserats. För att få utlopp för sin andlighet, vilket jag är övertygad om är ett djupt allmänmänskligt behov, vänder sig svensken istället till naturen. Ja, naturen har i det postkristna Sverige blivit det heligas sista utpost."

Från ett dike till ett annat
- Mikael Karlendals blogg - "Så kan man beskriva den utveckling som vi nu tycks se i ett av Sveriges största samfund. ”Kasta ut barnet med badvattnet” är ett annat lika passande uttryck. Jag skriver detta med anledning av artikeln ”Synden – en privat angelägenhet” som publicerades i Dagen i fredags, skriven av Leif Carlsson och Rebecka Söderbladh. De beskriver i artikeln hur man tänkte förr i pingströrelsen och hur man tänker nu. Det sistnämnda utifrån intervjuer med tio pingstpastorer....
Fram till åtminstone 1970-talet predikade och undervisade man inom pingströrelsen (och i stor utsträckning även inom andra närstående samfund) en så kallad ”syndakatalog”. Det var en uppräkning av vad som ansågs vara synd och opassande för goda kristna människor. Syndakatalogen innefattade alltifrån sådant som är direkt förbjudet i Bibeln (som otukt, äktenskapsbrott, mord, stöld etc) till helt andra saker (som bio-besök, rökning, alkoholförtäring, snusning, rökning, dans, deltagande i idrott vid olämpliga tider, teaterbesök med mera). Carlssons och Söderbladhs artikel ger bra exempel på detta....
Det vi nu ser i pingströrelsen – och jag tror att samma sak har skett eller sker inom andra svenska frikyrkosamfund – enligt ovanstående nämnda artikel, är att detta med att kasta ut barnet med badvattnet nu har blivit väl etablerat på pastorsnivå. Det min vän och många andra vänner gjorde när de kastade ut barnet med badvattnet och inte kunde skilja mellan Bibelns bud och mänsklig bud, är nu officiell pingstteologi! Därav det som sägs av de tio intervjuade pastorerna.
Leif Carlsson och Rebecka Söderbladh beskriver tydligt och bra det dike som predikanterna befann sig i förr. De ger exempel på diket man befann sig i förr. Men sedan beskriver de var pastorerna befinner sig nu! Man har definitivt gått från det ena diket till det andra. Förr var det synd att gå på bio, nu är inte någonting synd. Nu är synd en rent privat fråga."


Hele evangeliet til dem som ikke har hørt - Dagen - Les HER.


Are You a Merciful Christian? - David Wilkerson - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar