Dagens Nyheter

6 juli 2015

Nyhetsflödet tisdag den 7 juli

Kristna behövs i det offentliga rummet
- Stefan Swärd i Världen idag - "Ska den kristna kyrkan kunna utföra sitt missionsuppdrag är det nödvändigt att vi inte isolerar oss i kyrkor.
Jag har just kommit hem efter min tionde Almedalsvecka. Det är en unik mötesplats som har skapats i Visbys trånga gränder. Företrädare för de flesta delar av det svenska samhällslivet möts för samtal, diskussioner, kunskapsinhämtning och kontaktskapande.
Regeringen är där, politiker från riksdag, landsting och kommuner, företrädare för näringslivet och dess organisationer, företrädare för fackföreningsrörelsen och olika ideella föreningar är där, media är där.
Under senare år har även kristna kyrkorna varit närvarande mycket aktivt. I år fanns bland annat Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Pingströrelsen, kristna dagstidningarna Dagen och Världen idag, missionsbåten Elida, Newmaninstitutet, Claphaminstitutet, Svenska evangeliska alliansen, Provita och Ja till livet närvarande. Ett antal seminarier ordnades med någon av de kristna organisationerna som arrangör."

Bottennapp för Ship to Gaza
- Dagen - "Ship to Gaza tilldrar sig så mycket uppmärksamhet inte för de sargade arabernas skull utan för att det är judar som påstås ha åsamkat plågorna, skriver Salomon Schulman, barnläkare och författare.
Det blev bottennapp för ”Marianne”. När trålaren skulle tuffa in till Gaza kom de infernaliska israelerna och plockade upp den så välmenande besättningen. Fredsfarkosten bärgades i stället till Ashdods hamn med den lilla lasten som inte ens utgjorde en bråkdel av de varor som dagligen förs in i enklaven från Israel. Egypten föredrar att ha sin gräns stängd eftersom de fruktar terrorister som infiltrerar Sinai.
I Israel bor permanent ett hundratal svenskar. Dem jag träffade drog på munnen när jag talade om den svenska medievänsterns mentala grundstötning. Förvisso unnade de Gazaborna smulorna från det svenska smörgåsbordet. Även om de förblödande syrierna hade varit mer betjänta av hjälpen.
En läkarkollega berättade om alla de Gazabor som dagligen gratis behandlas på israeliska sjukhus och om deras tacksamhet. Han är homosexuell och förmälde också om de homosexuella palestinska flyktingar som uppehöll sig i Israel för att undvika en säker död i ett korrumperat Hamastan."

Tror präster på produkten?
- Jacob Rudolfsson i Kyrkans Tidning - "I den kristna tidningen Dagen (27/2-2013) kommenterar Magnus Hagevi, ledande forskare på svenskars religiositet vid Linnéuniversitet, den nedåtgående besökstrenden:
”Internationellt används Sverige av ledande religionsvetare som ett paradexempel på där präster och pastorer har dåligt självförtroende och inte tror på sin egen produkt. Här har kyrkoledare litat på staten och den kristna trons monopol i samhället och genom det blivit lata. Ofta har man då musikgudstjänster och annat än det som tar upp huvudbudskapet i tron.”
Hagevi påpekar även att ”studier visar att de kyrkor runt om i världen som ökar i antal medlemmar ofta betonar vikten av omvändelse och vikten av att vara med i en kyrka.”

Universitet, forskning och religion - Claphaminstitutet, Almedalen 2015
Kristen tro och religion ställs ibland i motsatsställning till ett kritiskt vetenskapligt förhållningssätt. Är Gudstro förenligt med att bedriva vetenskaplig forskning? Finns det några motsättningar? Utifrån egna erfarenheter diskuteras akademiskt ledarskap och förhållningssätt till tro och religion.
Se video HÄR.


IS vil angripe Israel - Korsets Seier - Les HER.


An Army of Integrity - Boundless 2015: Session 7 - Watch video HERE (2:24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar