Dagens Nyheter

1 apr. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 2 april

Välsignade vakter!
- Dan Salomonsson i Världen idag - "Om du i officiella sammanhang tittar riktigt noga så finns ofta personer som har blicken i helt motsatt riktning i förhållande till alla andra. När massan tittar på scenen eller kändisen så tittar skyddsvakterna på publiken och omgivningen. Deras uppgift är att se det andra missar, vara vaksamma när andra bara hänger på. Livvakten är skolad att i alla lägen avvärja en fara för den som beskyddas. När alla är gemensamt fokuserade på det officiella programmet spanar vakten efter andra mönster och beteenden.
Man läser av sitt sammanhang med en tränad blick. Inget sammanhang är säkert när alla tittar åt samma håll. Samhället fungerar på samma sätt. När alla springer åt samma håll eller tycker helt lika skall man se upp. Det behövs människor med resning nog att våga titta i motsatt riktning. Detta kan ofta vara en otacksam uppgift. Den som vågar antyda att kejsaren är naken drabbas inte så sällan av hånfullhet och antydningar om illojalitet. När ett visst tänkande blivit förhärskande sätts nedlåtande etiketter på den som spanar i motsatt riktning.
"

Ekmans väg är inte min väg
- Stefan Gustavsson i Dagen - "Den liberala teologin som präglar många evangeliska sammanhang, liksom ytligheten, subjektiviteten och en ofta plågsam antiintellektualism som präglar många andra evangeliska sammanhang, är en skymf mot evangeliet om Jesus Kristus. Behovet av en genomtänkt, robust teologi är en ödesfråga för kristna i vår tid. För Ulf Ekman finns svaret i den katolska tron. Min egen utveckling har i dessa frågor gått åt motsatt håll. Jag har efterhand blivit allt mer övertygad om reformationens nödvändighet och det avgörande i den evangeliska förståelsen av rättfärdiggörelse genom tro och fasthållandet vid Skriften allena, vilket i sin tur får konsekvenser för förståelsen av kyrkan."

Gudsbevis – Människan
- Bength Gustafssons blogg - "Vare sig människan tror på Gud och tillbeder honom, eller om hon förnekar Guds existens, så är människan ett Gudsbevis. Människan har så många kännetecken och egenskaper som härleds tillbaka till en personlig och evig Gud. Jag visar här på några av dessa kännetecken och egenskaper.
Människans personlighet. Människan är en treenig personlighet, med ande, själ och kropp. (1 Tess. 5:23. Hebr. 4:12). Människan skapades av en treenig Gud till Guds avbild, till att vara lika Gud. (1 Mos. 1:26.a, 27). Alla tre personerna i Gudomen var med då människan skapades och människans treenighet är en av de grundläggande kännetecknen som människan har som Guds avbild. I människans personlighet finns både det andliga/det övernaturliga  och det fysiska/det naturliga  representerat, och däremellan finns det en nödvändig förbindelselänk: Människans själ. Detta som gör att människan tänker, känner, vill, värderar och beslutar, både angående en andlig/övernaturlig och en fysisk /naturlig verklighet. Bibeln har en komplett människosyn i sin beskrivning av människan som andlig, själslig och kroppslig; både övernaturlig och naturlig.
"

Paven vurderer å stanse Ekman
- Norske Dagen - "En 25 år gammel pavekritisk artikkel kan sette en stopper for Ulf Ekmans konvertering til Den katolske kirke.
Nyheten om at Livets Ord-pastor Ulf Ekman skal bli katolikk skapte for en måned siden oppstandelse i skandinavisk kristenhet.
Foran en overrasket forsamling i Livets Ord-menigheten i Uppsala kunngjorde Ekman at han og kona Birgitta har påbegynt sin konverteringsprosess til Den katolske kirke.
Men nå tyder mye på at Ekmans vei inn i verdens største kirkesamfunn kan bli betydelig vanskeligere enn først antatt. Og det er ingen ringere enn Den katolske kirkes overhode Pave Frans som stikker kjepper i hjulene for Ekman.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar