Dagens Nyheter

24 apr. 2014

Nyhetsflødet fredag den 25 april

Ryska och ukrainska baptister i ”broderlig dialog”
- Sändaren - "Medan situationen i Ukraina hårdnar kämpar regionens baptister för bibehållen gemenskap.
För första gången sedan Ukrainakrisen började har ledarna för baptistunionerna i Ryssland och Ukraina träffats. Mötet hölls i Kiev och enligt de egna rapporterna var det ett hjärtligt möte som slutade med ett gemensamt uttalande.
Där understryks att mötet ska ses som ett tecken på stöd för en fredlig dialog, mellan kyrkorna och mellan nationer.
 Kyrkorna fördömer också alla våldshandlingar och lösningar på politiska problem genom militärt ingripande och uppmanar istället till att förhindra provokationer
."

Gudsbevis – Historien
- Bength Gustafsons blogg - "Gud är historiens Gud och vill man förneka Gud, då måste man förneka historien eller skriva om den. Den kristna trons historiska rötter är helt avgörande för oss. Skulle vi klippa av dessa historiska rötter, då blir den kristna tron innehållslös och ingenting annat än myter och sagor och då kan vi lika gärna vara utan den.
När jag läste till gymnasielärare på Högskolan i Gävle, så ingick i kurslitteraturen i historia en bok av Michael Stanford: Handbok i historiska studier. Där skriver Stanford följande: ”Ändå har väl ingen historieskrivning haft så starka effekter som själva Bibeln.  ´Det är ju ingen historiebok, det är religion´, utbrister ni kanske. Ja, den är primärt religiös, eftersom skrivarnas uppenbara mål är att förkunna Gud. Men vilket är det medel som används för denna förkunnelse? Det var att påvisa Guds handlande i historien. Vare sig det gällde judarnas befrielse ur den egyptiska fångenskapen, landsförvisningen till Babylon, Jesu liv och död eller kristendomens spridning ut över det romerska kejsardömet, så var för båda testamentenas författare syftet, att förmedla historisk kunskap – Gud i historien. Därmed skiljer sig den judiskt-kristna traditionen från andra traditioner, genom den vikt som historien tillmäts”. (Källa: Handbok i historiska studier, sid. 103). Tänk vad man kan få läsa och lära sig under en sekulär och akademisk lärarutbildning på en vanlig profan Högskola i vårt sekulariserade Sverige. Det är inte så dumt.
"

Svenska kyrkan måste välja väg
- Eli Gröndör i Aftonbladet - "Sveriges största organisation präglas av motsägelser.
Det är säkert svårt för SvK att hitta sin roll i ett av världens kanske mest sekulära länder. Men med tanke på raden av motsägelser och den återkommande kritiken från medlemmarna vore det säkert välgörande om SvK bestämde sig för vilken väg man tänker gå. Ingen organisation kan nämligen tillfredsställa alla. Oavsett valet är en rimlig förväntan på just kyrkan att Gud och ödmjukheten inte hamnar i skymundan.
"

Folkekirken er en illusjon
- Ellen Hagemani Vårt Land - "Likegyldighet er folkekirkas lim.
Når det kirkelige etablissementet legitimerer sin status gjennom de medlemmene som ikke finnes i kirkebenkene, er service-kirka et faktum. En vi-både-ringer-og-bringer-kirke, blir fort en hul konstruksjon, og likegyldighet fungerer dårlig som lim.
Det ble ikke ja til vigsel for likekjønnede i Den norske kirke i denne omgang. De fleste er nok likevel enige om at det bare er et tidsspørsmål før homofile kan vies også innenfor kirkeveggene. Men før kirka tar opp neste runde i homokampen, må vi ta debatten om folkekirka.
La meg innledningsvis si følgende: Jeg er en av dem som er mektig skuffet over Kirkemøtets vedtak. Og når jeg nå stiller spørsmålet om hvem Den norske kirke er, så handler ikke det om hvem som en gang skal få sitte til bords i Guds rike. Det er riktignok vanskeligere for en rik nordmann å komme inn i Guds rike enn for en Porsche å komme gjennom et nåløye. Men som kjent: Alt er mulig for Gud
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar