Dagens Nyheter

23 apr. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 24 april

”Väckelsen måste fortsätta och livas upp”
- Världen idag - "Efter beskedet att LOTS, Livets ords teologiska seminarium, läggs ned i och med vårterminen 2014 har alltfler röster höjts för en ny teologisk högskola i Sverige. Nu blir den verklighet.
Anders Gerdmar
En av de drivande bakom den nya teologiska högskolan, som kommer att få namnet Skandinavisk teologisk högskola, är Anders Gerdmar, tidigare rektor på Lots. Han hade arbetat på Lots i över 19 år när han fick beskedet att seminariet skulle läggas ner av ekonomiska skäl.
– En dag i februari inbjöds jag till ett möte, där man från styrelsens sida meddelade att man var tvungna att lägga ner seminariet av ekonomiska skäl. Det kändes som en stor tomhet, inte minst eftersom vi hade gjort en mycket ambitiös ansökan om studiestöd till regeringen.
Anders Gerdmar fortsätter:
– Första veckan efter beskedet var en vecka av sorg och bearbetning. Sedan hade jag den tunga plikten att berätta för våra studenter, personal och för våra student workers.
Redan samma dag träffade dock Anders Gerdmar en man som har haft ett stort hjärta för en bibeltrogen akademisk utbildning, och när de träffades började något hända
." 

En inbjudan till ett helt nytt sätt att leva
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Den högtid som vi just har firat är utan tvekan den kristna kyrkans största. Visserligen är den inte lika folkkär som vissa andra röda dagar i almanackan. Vi delar inte ut julklappar eller dansar runt midsommarstången. Men under dramat som rullas upp mellan Skärtorsdagen och Påskdagen är det ändå som att hela Guds skapelse håller andan. Jesu väg från lidande till död till uppståndelse inbegriper de i särklass viktigaste händelser som den här världen har skådat.
Men vad betyder egentligen påsken i ditt och mitt liv? På vilket sätt kan Jesu lidande, död och uppståndelse göra skillnad för oss i dag? Att besvara denna fråga på djupet skulle förstås kräva många krönikor. Men låt mig ändå säga några ord om vad den högtid vi just har firat kan få för konsekvenser om vi tar emot den som en gåva från Herren själv
."

Oss «dårer» i mellom
- Norske Dagen - "Striden om skapelsen kontra utviklingslæren har jeg fått kjenne på kroppen siden min tid ved Universitetet på Ås med direkte angrep på grunn av kristne holdninger, skriver Jørgen Høgetveit.
Det er Per Bergene Holm som har overskriften «Dårer for Kristi skyld» i et velskrevet debattinnlegg i Dagen tirsdag. Han har et interessant oppgjør med Ottesen og Elgvin som han mener skriver for å tilpasse seg tidsånden og gjøre kristendommen mer «spiselig» i de akademiske kretser.
Så referer han en rekke gode sitater fra Mikkel Vigilus`s bok «Udvikling eller skabelse» og avslutter med omtale av en professor som fant evolusjonslæren og skapelseslæren uforenlig og sier:
«Min intellektuelle stolthet var et vesentlig problem. De som tror på Bibelens skapelsesberetning, blir ofte sett på som noen uvitende sinker fra 1800-tallet eller som noe enda verre. Jeg begynte å tenke på all den akademiske anseelse og anerkjennelse jeg hadde, og for å si det som det er: Jeg hadde ikke lyst til å bli gjenstand for akademisk latterliggjørelse.»
Men han møtte en «overveldende mengde av vitenskapelige data som motsa evolusjonslæren og støttet den bibelske skapelsesberetningen.
"

Från Lettlandsbloggen:
Lettisk TV besöker Riga andra kår
Intervjun är på ryska och bakgrundsrösten talar lettiska, men det går bra att följa med vad som händer i Riga andra kår genom att se filmen på 7,5 minuter. Se filmen HÄR...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar