Dagens Nyheter

2 apr. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 3 april

Att försnilla pengar ur kollekten...
- Kyrkliga ting - "På söndag (den 6/4) försnillar partipolitiska intressen hälften av stiftskollekten i Stockholms stift, igen. Pengarna ska kanaliseras genom stiftelsen Seglora Smedja och ska väl förmodligen användas till kyrkopolitisk "opinionsbildning" i diverse massmediala kanaler, kanske företrädesvis via hemsidan "Dagens Seglora" och Twitter. Den kommande försnillningen av kollektpengar är beslutad av vårt domkapitel i enlighet med stiftets beslutsfattande ordningar och domkapitlet informerade om sitt beslut den 28/8 förra året.
Att kyrkans kollekt i stiftet än en gång ska gå till Seglora Smedja är ett konkret exempel på den partipolitiska korruptionen av det kyrkliga systemet. Det är också ett exempel på hur kyrkliga beslutsfattare misstar sina egna politiska intressen för att vara Kyrkans, kyrkans medlemmars och kyrkans gudstjänstfirares intressen. Det skulle också kunna sägas att det är ett exempel på ett missförstånd i relation till vad som är "mitt och ditt."
Det väcker återigen frågor, som förstås inte kommer att få några svar. Men, vilka andra grupperingar ska kunna få kollektpengar till projekt för kyrkopolitisk "opinionsbildning"
?

Allt fler medelålders kommer till tro i EFK
- Världen idag - "Evangeliska frikyrkan fortsätter att växa. Tre församlingar och 833 medlemmar fler tillhör EFK i statistiken för 2013 än året innan. Över 600 personer döptes i samfundets kyrkor under förra året och växten är som starkast i de län där frikyrkan annars är som svagast.
Evangeliska frikyrkan har som samfund under en längre tid haft en positiv utveckling, och 2013 är inget undantag. Vid årsskiftet 2013/2014 bestod samfundet av 299 församlingar och 33 091 medlemmar, i snitt firar drygt 18 000 personer gudstjänst i Evangeliska frikyrkan. Och när det gäller dopsiffrorna ser Øyvind Tholvsen, som leder EFK:s församlingsprogram, en stadig positiv trend under flera år.
– De senaste fem åren har det legat på siffror runt 600 döpta, tidigare år kring 500 och innan det låg det på runt 450. Antal dop ökar mer än antal medlemmar procentuellt, säger han
."

Från Lettlandsbloggen (På norska)
Oro i Lettland efter Rysslands invasion på Krim
- Från Aftenposten (Norge) - "Engstelige for hva Putin kan finne på. Frykten for Russland vokser i 
Baltikum som ønsker seg permanente baser for å vise at NATO mener alvor.
Russland er vår eneste aggressive nabo. Vi har sett at det kan bryte internasjonale regler. Det kan skje igjen, sier Rûdolfs Kaïíis, 20 år gammel jusstudent.
Aftenposten møter fire studenter, alle født etter at Latvia ble fri fra sovjetisk okkupasjon, på det juridiske fakultetet som bærer Peter Wallenbergs navn. De fire er, som mange andre, engstelige etter Russlands herjinger i Ukraina og på Krim.
- Det som skjer i Ukraina, danner presedens på en dårlig måte, understreker Lauris Zvirbulis (19) og får støtte fra sin jevnaldrende medstudent Reinis Legzdiòð.
I sovjettiden ble tusener av latviere deportert til Sibir, og det var en masseinnvandring av russere. Den store russiske minoriteten i Baltikum gjør likheten med Krim slående
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar