Dagens Nyheter

27 apr. 2014

Nyhetsflödet söndag den 27 april

Är du radikal eller tolerant?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Som kristna behöver vi vara både radikala och toleranta. En verkligt radikal kristen söker sig till centrum av tron och tar strid för trons fundament, för det som ger tron näring. Där är det inte läge för kompromiss. En verkligt tolerant kristen, å andra sidan, konstaterar att alla kristna inte är överens om det som rör sig bortom trons grundvalar. Och klarar av att leva med det. Det innebär däremot inte att förstå, bejaka eller acceptera allting. Vi får både ha och torgföra våra olika åsikter. Vi kan samtala, diskutera och debattera. Men när allt kommer omkring kan vi – trots olikheterna – tolerera varandra och finna varandra i trons centrum. Kan vi däremot inte vara överens om, och samlas omkring, det centrala, ja då blir det förstås problem.
Bibeln använder inte ord som radikal och tolerant, det är våra ord. Men Bibeln talar däremot om att Jesus var full av nåd och sanning. Det verkar som att han var både radikal och tolerant, i ordens rätta bemärkelse. Han klarade av att inkludera utan att acceptera allt. Han var radikal, men blev aldrig extrem för sakens skull. Vägen till livet är smal och det finns diken på båda sidorna av vägen. Det är betydligt enklare att anta en extremposition och föra krig på en front. Men det kristna livet är inte sådant. Det är ett ständigt tvåfrontskrig, där vi behöver parera åt båda håll. Jesus är vägen, sanningen och livet. Låt oss vandra på sanningens väg, där vi varken är extremister eller accepterar allt. Men verkligt radikala och verkligt toleranta, fulla av nåd och sanning. Som Jesus
."

Om teologiska utbildningar
- Stefan Swärds blogg - "Jag hör till dem som är bekymrad över existerande teologiska utbildningar. Jag vill här inte precisera för det är stor skillnad mellan olika utbildningsanstalter, och det kan vara stora skillnader inom samma utbildning beroende på vilken klass, linje och lärare det handlar om. Det går inte att dra allt över en kam.
Men generellt tycker jag att det är slagsida mot intellektualitet, kritisk reflektion, teoretiska föreläsningar m.m. Jag saknar ofta eld, passion, böneiver, visioner, tro, profetisk uppenbarelse, apostolisk smörjelse. Koppling till Högskoleverket och allmänna universitetsvärlden, och att lärarna främst rekryteras på strikt akademiska meriter skapar en slagsida.
Granskar man resultaten av utbildningarna så blir det för mycket förvaltande pastorer och undervisande teologer som blir output. Hur många passionerade, brinnande, handlingskraftiga, visionära och profetiska församlingsgrundare har utbildningssystemen producerat senaste 10 åren? Hur många profeter? Hur många rör sig inom ramen för apostoliska team och apostolisk smörjelse?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar