Dagens Nyheter

28 apr. 2014

Nyhetsflödet måndag den 28 april

Nekas jobb i Sverige – men välkomnas i Norge
- Dagen - "Tre arbetsplatser i Sverige sa nej, liksom Diskrimineringsombudsmannen. Men i Norge har barnmorskan och pingstvännen Ellinor Grimmark fått ja, trots sin vägran att utföra aborter.På måndag diskuteras frågan om samvetsfrihet i riksdagen.
Ellinor Grimmark kommer att jobba på BB och på förlossningen på ett sjukhus i Norge, med start i sommar.
Men hon vill inte uppge på vilket sjukhus det rör sig om, med tanke på sina erfarenheter från Sverige där hon bland annat gick miste om ett utlovat jobb efter att media började skriva om hennes fall."

Var elfte minut dödas en kristen
- Ruth Nordström i Världen idag - "Var elfte minut dödas en kristen person för sin tro någonstans i världen. Varje dag, 365 dagar om året. Kristna förföljs för sin tro mer än någonsin. Enligt en rapport från International Society for Human Rights drabbar 80 procent av all religiös förföljelse i världen kristna människor. Två hundra miljoner kristna förnekas religionsfrihet över världen, i strid med alla konventioner och deklarationer om mänskliga rättigheter.
I Nordkorea tvingas kristna till arbetsläger eller fängslas, i afrikanska länder döms kristna enligt shariadomstolar, i Pakistan dödas kristna i självmordsattentat mot kyrkor och i Indien har fruktansvärda mordattentat mot kristna utförts, inte minst i områdena kring Orissa. Den globala juristorganisationen Alliance Defending Freedom har arbetat strategiskt för att få till stånd lagändringar av ”anti-konverteringslagar” i Indien och vidtagit rättsliga åtgärder för att döma de ansvariga för kyrkobränder, övergrepp, tortyr och mord på kristna. Juristorganisationen har lyckats vinna rättegångar, men en av juristerna mördades brutalt under arbetets gång. Det krävs mod för att arbeta som kristen med livet som insats.
"

Ryska provokatörer i Lettland
Från Lettlandsbloggen:
- Dagens Nyheter - "Ryssland använder sig av ”specialutbildade, professionella provokatörer” för att piska upp oro i Lettland. Det påstår Lettlands försvarsminister i en intervju, samtidigt som landets myndigheter stoppat en stor manifestation för lettlandsryssars rättigheter i Riga....
...Ordkriget mellan den lettiske försvarsministern och de proryska aktivisterna har väckt uppseende internationellt mot bakgrund av situationen i Ukraina. Omkring 300.000 ryskspråkiga invånare i Lettland saknar lettiskt medborgarskap och har i stället så kallade främlingspass, vilket beror på de restriktiva medborgarskapslagar som infördes vid självständigheten 1991."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar