Dagens Nyheter

19 apr. 2014

Nyhetsflödet påskdagen den 20 april

Jesus uppståndelse – myt eller verklighet?
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Påskens händelser är fyllda av dramatik, som sände chockvågor in i det religiösa judiska etablissemanget. Man hade inte lyckats stoppa ”dessa dårar” som hävdade att döden var besegrad och att det finns ett liv efter döden, ett evigt liv.
Några av dem på väg från Jerusalem till byn Emmaus dagen efter det judiska sabbatsfirandet hade inte bara mött, samtalat med och ätit tillsammans med honom som skulle vara i en grav. De hade också blivit påminda om att händelserna under dagarna kring Jesus död och uppståndelse hade sagts och skrivits ner om och om igen under mer än 2 000 år innan de inträffade.
Så de som även denna påsk håller sig enbart till påskägg, färgglatt påskris och andra folkloristiska attribut kommer en dag att chockade stå där och säga: ”Tänk att vi inte tog oss lite mer tid att ta reda på sanningen och verkligheten kring Jesus liv, död och uppståndelse, hans påstående om  ett rikt och meningsfullt liv till och med in i evigheten.


Att stå upp för sin tro
- Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet - "I förra veckan hölls ett möte om och med kristna som flytt till Sverige. Det var i en kyrksal och prästen uppmanade alla konvertiter att resa sig upp.
Stilla, värdigt och tyst reste sig halva salen upp. Deras allvarliga blickar på oss som var där för att prata om just deras situation var mer än något annat både avväpnande och gripande. Mitt emot oss stod människor bokstavligen upp för sin tro...
...Under frågestunden i ärkebiskopsvalet, ställdes den i sammanhanget tämligen okontroversiella frågan om Jesus är en sannare profet än Mohammed. Så gott som samtliga kandidater svarade undfallande. Ingen sade ja. Det verkade nästan som om den gemensamma rädslan var att ett ställningstagande för det kristna skulle innebära en markering mot andra religioner, eller mot andra religiösa grupper.
Men att ha en egen uppfattning innebär inte att andra fråntas rätten till sin. Tvärt om är det kanske till och med enklare för den med egen övertygelse att respektera att andra har en annan. Den som är trygg i sin egen religiositet räds sällan andras.
Riktlinjerna för hur asylsökande med religiös förföljelse som flyktorsak ska bedömas verkar av allt att döma inte fungera optimalt. Även i Sverige måste kristna konvertiter på flykt gömma sig. Var de firar påsk i år kan många av dem inte berätta. En sårbar grupp värd att sända en tanke i påskfirandet.
"

Frälsningsarmén låter sajten dö och återuppstå
- Dagens Media - "Inför påskhelgen låter Frälsningsarmén sin sajt dö på Långfredagen för att sedan återuppstå på Påskdagen.
Frälsningsarmén har tagit hjälp av Softronic, vars uppdrag har varit att ta fram en ny sajt åt det kristna trossamfundet.
Målet med en ny sajt är att stärka kännedomen om Frälsningsarméns kärnverksamhet
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar