Dagens Nyheter

14 apr. 2014

Nyhetsflödet måndag den 14 april


Noah väcker viktiga frågor
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Långfilmen Noah väcker stora och viktiga frågor om synd och nåd, rättvisa och barmhärtighet. Vi bör därför vara tacksamma för de tillfällen vi får diskutera dem i vår kultur. Samtidigt finns det viktiga teologiska skillnader mellan Bibelns och filmens skildring av Noas liv,
Den vane bibelläsaren lär inte bli besviken när han eller hon sätter sig i biofåtöljen med avsikt att sålla det bibliska från det utombibliska i Darren Aronofskys Noah. Bara i filmens inledande minuter finns en hel del som, i den konstnärliga frihetens namn, har lagts till. Här finns därför bidrag från Henokboken, en apokryfisk text från 100-talet f Kr, andra judiska myter, samt regissörens egen fantasi (med en stor dos inspiration från Sagan om Ringen och då i synnerhet de trädlika Enterna). Med andra ord, filmen gör inga anspråk på vara en korrekt tolkning av Bibelns berättelse om Noa.
"

Ny teologiutbildning i Sverige till hösten
- Världen idag - "I höst startar en ny teologiutbildning i Sverige. Den ska drivas av Citykyrkan i Stockholm.
Den nya teologiutbildningen är en filial till Westminster Theo­lo­gical Centre (WTC) i England, och kombinerar karismatisk andlighet med akademisk teologi och ett aktivt engagemang i den lokal kristna församlingen. Utbildningen startade 2006 och bedrivs i nära samarbete med New Wine-nätverket i England.
Den svenska filialen, som alltså drivs av Citykyrkan i Stockholm, kommer att koncentrera undervisningen till en vardagskväll i veckan och undervisningen kommer att ske på engelska.
"

Har USA:s neokonservativa delskuld till att kristna förföljs?
- Carl Johan Ljungberg i Hemmets Vän - "Många tror att striden om religionsfriheten är vunnen. Nu får kristna, muslimer, judar, buddhister och andra fritt utöva sin tro.
Men i nyheterna hör vi åter om hur kristna övervakas, förföljs och dödas och kyrkor bränns ned. Fast detta sällan blir förstasidesstoff inger det djupt obehag. Det sägs att runt 100 miljoner kristna i världen lever under allvarliga hot och att långt fler diskrimineras. I Mellanöstern har de kristnas andel av befolkningen minskat.
Varför begås då handlingar som kan påminna om gamla tiders religionskonflikter? Experter pekar på att kristendomen ökar på flera håll liksom att kristna kämpar för mänskliga rättigheter, vilket är kontroversiellt. Författaren John L Allen jr som är katolik har i en ny bok, The global war on Christians, betonat att det som kristna utsätts för ofta ingår i större konfliktmönster."

Söndagsreflektioner
- Stefan Swärds blogg - "Hade förmånen att medverka i ett panelsamtal, där jag, Magnus Persson, Carolina Torebring och Anders Gerdmar, under ledning av Dan Salomonsson, samtalade om evangeliets kraft och kärna, och där vi var väldigt överens om vad som behövs. Vi är allergiska mot alla former av urvattning av evangeliet, dess kraft består i att vi predikar hela evangeliet. Syndens allvar, Guds vrede över synden, Guds oändliga nåd, rättfärdiggörelsen, syndaren blir frikänd, korsets kraft, pånyttfödelsen, – allt detta är hörnstenar i evangeliet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar