Dagens Nyheter

11 apr. 2014

Nyhetsflödet fredag den 11 april

Skamlig jakt på präster
- Lukas Berggren i Världen idag - "De senaste veckorna har det pågått en skamlig jakt på präster med ”fel” åsikter. I en artikel i Svenska Dagbladet (22/3) beskrivs hur ett homosexuellt par i Kinna både har utsatts för fysiskt våld och fått sin bil vandaliserad. Oförsvarligt förstås, på alla sätt. Vem, eller vilka, som kan ha utfört dåden är ännu oklart. Ingen gärningsman är gripen.
Ett litet stycke in i SvD:s artikel ställs den högst befogade frågan: ”Vilka ligger bakom attentaten mot Kinnas första kyrkligt vigda homopar?”. Men i stället för att svara på frågan ges en beskrivning av det kyrkliga engagemanget i bygden. ”Det [Marks kommun] är också en del av ett gammalt västsvenskt väckelsebälte” och ”…tre av fyra invånare betalar fortfarande sin kyrkoskatt, vilket är klart högre än i riket, och i bygden finns det gott om frikyrkoförsamlingar.” samt ”Här finns en kristen grundskola som drivs av konservativa Staden på berget, med kopplingar till Livets ord.”. Livets ord-kortet är förstås alltid tacksamt för den journalist som vill bygga ett eget scoop.
"

Dold inspelning av själavårdsamtal väcker vrede bland kyrkfolk
- Kyrkans Tidning - "Ett kommande program i SVT:s Uppdrag granskning har väckt livlig debatt långt innan det har sänts. Orsak: präster utsätts för fejkade själavårdssamtal för att sedan konfronteras av Uppdrag Gransknings reporter. Programmet kommer att sändas i slutet av maj.
Flera medier rapporterar att flera präster utsatts för de påhittade själavårdsamtalen. Kyrkans Tidning erfar att det handlar om präster ibland annat Uppsala och Göteborgs stift. När prästerna sedan utan förvarning ska svara på intervjufrågor ställs de inför ett svårt vägval: Ska de svara på frågor om själavård som faller under prästernas absoluta tystnadsplikt eller ska prästerna se detta som lurendrejeri och tala öppet om det som skett
."

Inget beslut om samkönat äktenskap i norska kyrkomötet
- Sändaren - "Det norska kyrkomötet sa nej till äktenskap för par av samma kön. Men ingen annan ståndpunkt fick heller majoritet.
Det norska kyrkomötet har 116 röstberättigade ledamöter. I lördags gick 79 av dem gick upp i talarstolen under fem och en halv timmes debatt om äktenskap för par av samma kön. Men tisdagens omröstningar slutade med att kyrkomötet inte kunde enas om någon syn på äktenskapet alls.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar