Dagens Nyheter

17 apr. 2014

Nyhetsflödet Långfredag den 18 april

TV följer Jesus under påsken
- Världen idag - "Förra årets storsatsninge The Bible, gjorde succé på amerikanska tv-kanalen History Channel, och visades i Sveriges television under påsken.
I år gör SVT om fjolårets satsning och med start på skärtorsdagen visas de fem två timmar långa avsnitten, som samlat mångmiljonpublik i USA.
Med över 13 miljoner tittare blev första avsnittet av The Bible det näst mest sedda programmet någonsin på History Channel vid premiären  i fjol
Den mycket påkostade serien, som producerats av Mark Burnett och Roma Downey, visas nu återigen i Sverige. Den tio timmar långa serien visas på sena kvällar under påskhelgen, med start på skärtorsdagen, 17 april, i SVT 1 klockan 23.00.
De tre första avsnitten spänner mellan skapelseberättelsen och fram till dess att Israel lämnar den babyloniska fångenskapen. I avsnitt tre introduceras också Jesus från Nasaret. Man får därifrån och genom de sista två delarna följa Jesus från dess att han föds i Betlehem till hans död och uppståndelse och därefter följa evangeliets framfart genom lärjungarna.
"

Antje Jackeléns mål måste vara försoning
- Isaac Bachman i Expressen - "Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten väcker allvarliga frågor.
Hur skulle Svenska kyrkan kunna spela en mer konstruktiv roll? Jag anser att en organisation som önskar föra fredens talan borde arbeta för försoning. Istället har Svenska kyrkan valt att genom ett ensidigt ställningstagande ständigt peka ut Israel som ensamt skyldigt till konflikten, vilket för parterna längre från varandra.
Svenska kyrkan framhåller alltid att vissa av dess medlemmar stödjer bojkott – men när skall man visa ledarskap och förklara att bojkott inte leder någonstans?
Vidare har jag också noterat att vissa av bojkottkampanjerna genomförs vid tiden för olika kristna helger. Det är en koppling jag som Israels ambassadör finner problematisk. Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten är något som borde väcka allvarliga frågor.
"

ICA drar tillbaka "nattvardsreklamen"
- Sändaren - "Ica:s reklamfilm inför påsken väckte starka reaktioner. En sekvens i filmen visar hur Ica-personalen äter påskmiddag och då använder Jesu instiftelseord "min kropp och mitt bröd". Det fick trogna Ica-kunder att hota med bojkott. Nu drar ICA tillbaka reklamen.
- Det har inte varit vår avsikt att driva med nattvarden. Syftet med filmen är att visa upp en påskmiddag och skapa en komisk situation där en av karaktärerna visar att hon inte har någon kunskap om nattvarden, säger presschef Ola Fernvall.Han säger att det aldrig varit matvarujättens avsikt att såra någon och att man ser allvarligt på kritiken.
"

Kjære påskepredikanter
- Kjell Olav Sannes i Norske Dagen - "Påsken står for døren, med Bibelens sterkeste beretninger, «the greatest story ever told».
Og alle prester og andre predikanter skal nok en gang legge ut disse tekstene til mennesker som har hørt dem så ofte før. Det er ikke lett, det vet alle vi som har prøvd.
Hva gjør vi ut av disse tekstene? Greier vi å formidle dem slik at tilhørerne våre fornemmer noe av dramatikken, av lukta av svette og blod og av lyden av hammerslag, av den intense spenningen i disse dagene som forandret verden?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar