Dagens Nyheter

16 apr. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 17 april

Påskens budskap korrigerar oss
- Lukas Berggren i Världen idag - "Vi är mitt inne i det som brukar kallas för passionsveckan, eller stilla veckan. För oss som lever i en sönderstressad, sekulär kultur är veckan kanske inte primärt stilla, utan snarare hektisk. Många stressar ända in i kaklet för att möta alla de krav – verkliga och fiktiva – som ställs på oss. Hemmet ska städas, mat ska köpas och lagas, trädgården ska ordnas, arbetet ska bli klart och så vidare. Sådan är vår tid och som kristna kan vi ha svårt att freda oss mot kulturens inflytande över våra liv.  Jag skulle därför, så här i påsktid, vilja lyfta fram tre viktiga lärdomar som påsken ger oss. Påskens budskap fungerar som ett hälsosamt korrektiv i vår tid."

Till försvar för romers och allas värde
- Motala & Vadstena Tidningar - "I diskussionen om hur romer historiskt behandlats i Sverige glöms eller undviks ofta de politiska sammanhangen.
När det gäller en koppling mellan politik och (ras-)biologi befann sig en svensk elit vid sekelskiftet 1900, och några decennier därefter, vid utvecklingens frontlinje. Det fanns tydligt uttalade tankar om ”förbättring av folkstammen”, ”underlägsna raser”, dränering av ”sociala sumpmarker” och talet gällde inte endast så kallade ”tattare”, det vill säga romer.
Genom Herbert Spencers och Charles Darwins ”naturliga urval” och Francis Galtons ”naturliga duglighet” blev darwinistiska och efterhand socialdarwinistiska tankegångar allt vanligare. Människan biologiserades.
"

Att sparka in en dörr..
- Kyrkliga ting - "Carolina Johansson lyfter fram ett viktigt perspektiv på frågorna som Uppdrags Gransknings projekt har väckt. Att värna om tystnadspliktens slutna rum handlar inte om att skydda präster. Det viktiga och angelägna med att värna om tystnadspliktens rum i samband med själavård och bikt är att det måste vara möjligt att kompromisslöst garantera och skydda konfidentens integritet. Bikten och själavården som institution står och faller med konfidentens absoluta trygghet. Den tryggheten bygger på förtroende. För kyrkan och kyrkans präster. Det är därför det är angeläget och viktigt att kyrkans biskopar och präster så klart och tydligt det bara är möjligt markerar att det sätt som Uppdrag Gransknings journalister har agerat under inga som helst omständigheter är acceptabelt. Inte för att skydda sig själva. Utan för att skydda möjligheten att fortsatt kunna värna om själavårdens och biktens konfidenter."

Kaster seg inn i abortkampen
- Norske Dagen - "Svein-Magne Pedersen gir ut bok om kampen mot abort. Myndighetene har mistet kontrollen, og ufarliggjør drap, mener han.
66-åringen er mest kjent for sine helbredelseskampanjer, men har tidligere også skrevet bøker. Den nye boken, «De tause skrikene - Et forsvar for retten til å leve» blir gitt ut rundt 20. mai, ifølge evangelisten.
– Myndighetene har mistet kontrollen. Abort blir tilbudt på sølvfat til friske kvinner. Gravide kvinner er ikke syke. De er i aller høyeste grad friske. Vi bør tilby kvinnene mer hjelp og støtte. Ikke å ta livet av sitt eget barn, sier Pedersen.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar