Dagens Nyheter

12 apr. 2014

Nyhetsflödet söndag den 13 april

Uppdrag granskning agerar som en modern inkvisition
- SEA:s hemsida - "Det är inte svårt att få reda på vad präster anser om homosexualitet i själavårdssituationer. Intervjua dem!
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till Uppdrags gransknings smygfilmning av prästers själavårdssamtal med personer som påstår sig kämpa med sin homosexualitet.
Uppdrag granskning menar att de har upptäckt allvarliga  missförhållanden som motiverar smygfilmningen av själavårdssamtal som faller under tystnadsplikten. Men de programansvariga vill inte kommentera vilka dessa missförhållandena är. Journalisterna på SVT förväntar sig samma tillmötesgående som de förvägrar prästerna i Svenska kyrkan när de agerar som en modern inkvisition, säger Stefan Gustavsson och fortsätter
."

”Går inte att sudda ut”
- Världen idag - "Med anledning av att flera svenskkyrkliga präster konfronterats av Uppdrag granskning om själavårdssamtal som påstås ha ägt rum har nu diakoner och präster i Falkenbergs kontrakt skrivit ett öppet brev.
I brevet, som skickats ut till olika tidningar och andra som rapporterat om händelsen, förklarar man att man ser allvarligt på det inträffade.
"Bönen och att be för varandra är grundläggande för vår tro. Vi ser det därför som ett klart övergrepp att utge sig vara en person som i förtroende och i nöd säger sig lida av sina homosexuella tankar, och vill prata om detta i ett själavårdande samtal, och samtidigt spela in detta med dold mikrofon/kamera. Utifrån det som nu hänt kan vi alla känna en stor oro för själavårdssamtalets status. Vart tar tilliten vägen? Detta drabbar inte främst prästerna/diakonerna utan de mest utsatta, minsta och svagaste i samhället. Vem bär ansvar för detta?" skriver undertecknarna.
"

Från Lettlandsbloggen:
Kulturhuvudstaden Riga kliver ut ur skuggan
- Svenska Dagbladet - "Vissa kallar Riga för Baltikums Barcelona, andra för Nordens Paris. Häng med till årets europeiska kulturhuvudstad.
Riga är stolt och mäktigt. Det räcker med att titta på spegelbilden i floden Daguvas mörka vatten. Kyrkspirorna, hustaken, väven av täta kvarter. På 1600-talet var staden störst i det svenska Östersjöväldet, till och med större än Stockholm. Drygt 400 år senare är den lettiska metropolen europeisk kulturhuvudstad tillsammans med Umeå.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar