Dagens Nyheter

6 apr. 2014

Nyhetsflödet måndag den 7 april


Jag kan inte förstå det som hände…. den 9 mars på morgonen
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan  - "Tidigt på morgonen, innan Livets Ords Församling i Uppsala samlades, spreds nyheten via Internet till olika delar i världen. Pastorsparet Birgitta och Ulf Ekman skulle lämna sin församlings gemenskap och ansluta sig till den katolska kyrkan. Det blev en psykologisk ”tsunami” i olika världsdelar.
Det är naturligt att händelsen diskuteras och kommenteras. Ulf Ekman beskrev den katolska kyrkan som stabil, historiskt och teologiskt. Den rörelse han stått som ledare för beskrevs som en av många andra förgreningar som påstods ha orsakat splittring under lång tid i de globala kristna relationerna. Enheten skulle förverkligas genom att vi underordnar oss påven i Rom. Protestantisk kritik mot katolska kyrkan berodde på missförstånd, dålig kunskap och förtal.
Vi har sedan 1970-talet upplevt en stark andlig gemenskap i bön och samarbete mellan våra olika kyrkofamiljer. Katolska kyrkan har upplevts som en trygghet med sin förankring i trons värdegrund som den noga formulerats i den nicenska trosbekännelsen. Skillnaderna mellan oss har varit mindre viktiga eftersom den hänsynslösa förnekelsen i Svenska Kyrkan varit en gemensam sorg.
"

Nu ska Svenska kyrkan utbildas av RFSL
- Stefan Swärds blogg - "Jag blev påmind om kyrkomötets beslut i höstas om HBT-certifiering av Svenska kyrkans stift och församlingar, och att låta RFSL sköta detta, när jag läste Rune Imbergs och Bengt Holmbergs artikel i Kyrkans tidning.
Jag tittade på handlingarna från kyrkomötet och noterade att beslutet fattades med en ganska bred majoritet, att biskoparna Åke Bonnier och Antje Jackelén var involverade i hanteringen av frågan. Och att Berit Simonsson förde fram en kommentar att RFSL inte står för samma värderingar som Svenska kyrkan när det gäller sexualetik.
RFSL är ju mycket mer än en kamporganisation för homosexuellas rättigheter. Det är en kamporganisation för fri sex. Man ska få göra det var man vill, med vem man vill, med hur många man vill, hur man vill – och man ska gärna få betala för det, eller ta betalt för det, det är en god summering av RFSL:s etik.
Man förordar bland annat ett avskaffande av svenska sexköpslagen. Organisationen har även uttryckt sig drogliberalt vid olika tillfällen.
Och nu ska man få utbilda och certifiera hela Svenska kyrkan.
"

Gud är ordningens Gud
- David Wellstam i Efterkristus - "Paulus skriver att Gud är ordningens Gud. Denna fras brukar kritiker av nutida karismatik använda för att argumentera för att det som sker enbart är mänsklig hysteri eller satans verk. Samma argument användes för över 200 år sedan mot väckelsen the Great Awakening i USA. Eftersom Gud är ordningens Gud så kan en samling där människor faller, gråter, skakar och skrattar högt inte vara sanktionerad av Gud. Jag tycker personligen att argumentet är svagt men eftersom det så ofta dyker upp så vill jag nu bemöta det."

Kirkemøtets liturgikomité sier nei til homovigsel
- Vårt Land - "11 av 19 medlemmer mener «ekteskapet er et forhold mellom én mann og en kvinne.
Lørdag kveld starter Kirkemøtet plenumsdebatten om denne saken. Komiteen, som består av 19 medlemmer og som siden torsdag har forberedt behandlingen av ekteskapsforståelse, kirkebryllup og forbønnsliturgi på Kirkemøtet, er splittet i sin innstilling
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar