Dagens Nyheter

28 apr. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 29 april

Skriften allena
- Jonas Melin i Barnabasbloggen - "Reformationen på 1500-talet hade flera slagord. De två mest kända är "Sola scriptura" och "sola fide". På svenska betyder det "Skriften allena" och "tron allena". Begreppet Skriften allena är idag omdebatterat och  ifrågasatt och många missförstår vad det handlar om. Uttrycket Skriften allena handlar om auktoritetsfrågan. Det handlar om vad som är den högsta auktoriteten när det gäller kristen tro och livsstil.
Lausannedeklarationen har en bra formulering:
´Vi bekräftar vår tro på både Gamla och Nya testamentets gudomliga inspiration, sanning och auktoritet i dess helhet, såsom Guds enda skrivna ord, utan fel i allt som det påstår och det enda ofelbara rättesnöret för tro och liv.´
Det finns två ”enda” i det här avsnittet. Bibeln är Guds enda skrivna ord och det enda ofelbara rättesnöret för tro och liv. Båda är viktiga, men i reformationens ”Skriften allena” är det främst det andra som är i fokus. För Luther handlade det om ifall det var kyrkomöten och påven eller Skriften som hade den högsta auktoriteten och hans slutsats var att det var Skriften. Därav kom uttrycket "Skriften allena". Bibeln är det enda ofelbara rättesnöret för tro och liv.
"

Tillsammans rätas ryggar
- Marcus Birro i Världen idag - "Jag var i vackra Huskvarna förra veckan. Fullsatt kyrka, människor med en ivrig och innerlig längtan att höra om Jesus, tvivlare, sökare, frälsta, desperata, trygga, lyckliga och sorgsna människor.
Vår längtan att igen och igen få bekräftat att vi inte är ensamma i vår tro är oerhörd.
Det är inget märkvärdigt som drar folk till kyrkorna runt om i landet. Jag är ingen profet eller utsänd. Jag är dock en man med en uppgift. Precis som du. Min uppgift är att samla och ena oss kristna i en tid och i ett land som vänder sitt kollektiva ansikte ifrån oss, som meddelar oss att vår tro är ett skämt och en lögn, och vår tro är något vi kan sitta och syssla med i soffan om kvällarna när ingen hör och ingen ser.
Det däremot är en lögn. Men att den ateistiska ordningen i vårt land tycker som den gör är varken konstigt eller skrämmande. Det är som det är. Den agerar tydligt och konsekvent utifrån sin övertygelse.
Det stora problemet är inte att alla de som inte tror berättar för allt och alla att de inte tror. Det stora problemet är att vi som faktiskt tror inte berättar för allt och alla att vi tror.
"

Netanyahu til Abbas: Velg mellom Israel og Hamas
- Vårt Land - "Palestinernes president må velge mellom Israel og Hamas, gjentok den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu like etter at Mahmoud Abbas hadde fordømt holocaust.
– Abbas må velge mellom en allianse med Hamas – en terrororganisasjon som har som mål å ødelegge Israel og som fornekter holocaust – og fred med Israel, sa Netanyahu under et regjeringsmøte søndag.
– Vi håper han velger å trekke seg fra avtalen og vende tilbake til fredssporet, sa Netanyahu videre.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar