Dagens Nyheter

21 apr. 2014

Nyhetsflödet Annandag Påsk måndagen den 21 april

Vill undvika polarisering
- Världen idag - "Tiden har gått sedan Livets ords grundare, Ulf och Birgitta Ekman, gav beskedet att de ämnade konvertera till Katolska kyrkan. Det har lämnat församlingsmedlemmar i olika frågeställningar men också en vilja att gå vidare.
– Hos dem som varit med länge på Livets ord är det en frågeställning som går djupare och blir större, säger Joakim Lundqvist, församlingens pastor.
En dryg månad av starka känslor och många frågor har gått sedan beskedet kom att Livets ords grundare Ulf och Birgitta Ekman lämnar församlingen och blir katoliker. Pastor Joakim Lundqvist ser nu att det bland de yngre medlemmarna finns en vilja att gå vidare medan många av de äldre har behov av att fortsätta bearbeta det som hänt.
– Jag märker en skillnad i generationerna, inte kategoriskt, men vi ser att hos dem som varit med länge på Livets ord, kanske 20, 30 år så är detta en frågeställning som går djupare och blir större. Medan många som är 35 och yngre känner tydligt att nu vill man gå vidare. Där har inte heller relationen till Ulf som person varit riktigt likadan, säger Joakim Lundqvist
."

För Gud är allt möjligt
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Vad är lättast, förlåta synder eller be en lam man ställa sig upp och gå? Den brännande frågan som Jesus ställer till de skriftlärda i ett överfullt hus i Kafarnaum fick i veckan som gick ny aktualitet när Uppdrag granskning ställdes mot Svenska kyrkan i SVT:s debatt. Bakgrunden är att Sveriges främsta granskande redaktion inför ett kommande reportage iscensatt och smygfilmat en bikt där en falsk konfident ber den intet ont anande prästen om hjälp i en påhittad brottning med sin sexuella identitet. Konfidenten vill bli heterosexuell, är det verkligen möjligt? Ja, det är det, menar prästen."

Jeg ble omvendt til tro av Richard Dawkins
- Vårt Land - Mangeårig ateist ble katolikk etter å ha lest Gud: en vrangforestilling.
Leder sjefsateisten Richard Dawkins til tro? Spør The Telegraph-redaktør Damian Thompson i et blogginnlegg i The Telegraph. Han forteller at han for kort tid siden fikk en telefon fra Martin, en gammel skolekamerat og mangeårig ateist.  Han fortalte at han hadde gått tilbake til Den katolske kirke. – Og gjett hvem som fikk meg til å gjøre det? spurte Martin.
– Din kone? Spurte Thompson tilbake.
– Nei! Det var Richard Dawkins!
Dawkins er biolog, men mest kjent for å være en svært skarp religionskritiker. Han blir blant annet kalt Darwins Rottweiler, på grunn av sitt forsvar av evolusjonsteorien.
Martin forklarte sin venn hvordan tilbaketoget til tro hadde foregått. Han var nemlig en stor fan av Dawkins, særlig etter hans bok The Blind Watchmaker.
«Men så leste jeg Gud: en vrangforestilling (The God Delusion), og den var rett og slett søppel. Den var så dårlig at jeg begynte å stille spørsmål ved min egen ateisme
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar