Dagens Nyheter

10 okt. 2014

Nyhetsflödet fredag den 10 oktober

Oklart när erkännade ska ske
- Världen idag - "Sveriges ambassa­dör i Israel fick på måndagen ta emot en reprimand från Israels utrikesdepartement, som en reaktion på beskedet från statsminister Stefan Löfven att Sverige ska erkänna staten Palestina. Men när erkännandet ska ske är oklart.
Aviv Shir-On, diplomat med ansvar för Västeuroparelationer, sade i ett uttalande att Sveriges besked skadar den diplomatiska processen och minskar möjligheten att nå ett fredsavtal, eftersom det ger palestinierna falska förhoppningar om att konflikten kan lösas genom ensidiga handlingar, skriver Jerusalem Post."

Vi måste fortsätta försvara Israel
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "För ett par veckor sedan besökte jag en ekumenisk grupp av troende som brukar mötas för att hålla sig uppdaterade om det som händer omkring Israel. Deltagarna kommer från olika församlingar på platsen och syftet är att förstå sin samtid i ljuset av det profetiska Ordet. En inställning som jag delar med dem av hela mitt hjärta. Men jag behövde inte vara tillsammans med dem länge förrän jag förstod att det som upptog deras intresse var en ickefråga i deras församlingar. Någon uttryckte det som att gruppen betraktades som en ”sekt” av det lokala ledarskapet. Israelfrågan uppfattas som ett särintresse för några få. Jag har fått intrycket att detta tyvärr är något som man möter i de flesta församlingar idag.
Hur kan det ha blivit så här? Paulus ägnar tre kapitel och 84 verser i sitt brev till romarna för att lära den hednakristna församlingen hur de skall förstå det judiska folkets betydelse och aktualitet i frälsningshistorien. Denna undervisning utgör en tredjedel av det Paulus i Romarbrevet kallar ”sitt evangelium”, det vill säga  den unika uppenbarelse om Guds hemlighet som varit fördold för tidigare släkten men nu blivit uppenbarad för de heliga.
Det är en allvarlig brist att våra församlingar saknar ett profetiskt perspektiv på det som sker med det judiska folket i vår egen tid."

Mångkultur är bra för kyrkan
- Stefan Swärd i Dagen - "Invandringsdiskussionen bör inte framför allt handla pengar utan om vilket samhälle vi vill ha.
SD-sympatisören Carl Uhr skriver (Dagen 1/10) och kritiserar min tidigare debatt­artikel om att kristna inte bör stå i Åkessons hejarklack (Dagen 23/9).
När vi diskuterar invandring måste vi hålla isär två saker. Arbetsinvandring är en sak, människor på flykt som söker uppe­hållstillstånd en annan. Den första gruppen är resultatet av en global värld där människor flyttar mellan olika världsdelar och där man gifter sig och bildar familj över nationsgränser. Största delen av invandringen från 1950 till 1980 var arbetsinvandring, Sverige hade stort behov av arbetskraft och befolkningen berikades genom att greker, turkar, finländare och polacker kom hit. Även nuvarande invandring är i stor utsträckning arbetsinvandring.
Med tanke på Sveriges mycket begränsade befolkning på en stor yta samt låga födelsetal har denna invandring varit en stor vinst på alla plan, vi hade haft en befolkningsminskning utan den. Ska man beräkna kostnader för invandring måste man skilja ut arbetsinvandringen vilket är en ren vinst för Sverige, både på kort och lång sikt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar