Dagens Nyheter

11 okt. 2014

Nyhetsflödet lördag den 11 oktober

Terrorexperten: IS kan använda ebola som vapen
- Aftonbladet - "Ebola som biologiskt vapen? Det svindlande scenariot varnar nu en amerikansk professor för.
– Det behövs inte mycket för att lista ut hur det kan användas för terrorverksamhet, säger Al Shimkus.
Samtidigt som ebola skördar tusentals liv i Västafrika så avancerar terrorgruppen Islamiska staten mot den kurdiska staden Kobane.
Tanken på att använda den dödliga sjukdomen som ett biologiskt vapen kan redan finnas hos terrorgruppen som förföljer oliktänkande i Syrien och Irak."

Kommentar till regeringsförklaringen: Regeringen måste värna religionsfriheten
- SEA:s hemsida - " Regeringen har en utmaning att behandla alla livsåskådningar lika. Här har mediedebatten i stort sett uteblivit jämfört med förra årets storm kring den då nyutnämnde arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, med tidigare bakgrund i Livets ord och Ja till livet, säger Jacob Rudolfsson, biträdande generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till regeringsförklaringen.
– RFSU:s tidigare generalsekreterare Åsa Regner, som ansvarade för det ensidiga skolmaterialet ”Sex på kartan”, har blivit barn-, äldre- och jämställdhetsminister utan debatt. Likaså när det gäller nye justitieministern Morgan Johansson, som suttit i Humanisternas styrelse och argumenterat för att religionens ökande betydelse är en fara för demokratin. Mer debatt har det varit kring nye bostadsministern Mehmet Kaplan, som tidigare bjudit in en känd antisemit till riksdagen och som i somras jämförde svenska jihadister i Syrien med svenska frivilliga under finska vinterkriget. Något som han nu har ångrat."

Ogenomtänkt, Löfven!
- Hemmets Vän - "Reaktionerna lät inte vänta på sig efter statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring att han har som avsikt att erkänna ”staten Palestina”. Det är oerhört viktigt att frågan om fred i Mellanöstern lyfts. Men där finns många spelpartners att ta hänsyn till och därför blir avsikten märklig att erkänna Palestina, en stat som i nuläget inte uppfyller grundläggande folkrättsliga principer. Vill man skapa rubriker så gör man så och kanske det var syftet att framstå som tydligt agerande.
I somras skrev Stefan Löfven att Israel har rätt att försvara sig mot angrepp, ett uttalande som han sedan försökte modifiera. Han menar sig vara en vän till Israel. När ett förödande krig mellan terrororganisationen Hamas och den enda demokratiska staten i Mellanöstern, Israel, nyligen avslutats, då behövs ett mycket genomtänkt agerande från Sveriges sida för att uppfattas som trovärdig för alla parter.  Passusen i regeringsdeklarationen att ha avsikten att erkänna staten Palestina kan knappast kallas genomtänkt drygt två veckor efter regeringsskiftet."

Politiska partier i kyrkan banar väg för SD
- Per sundin i Kyrkans Tidning - "Vi har elva grupper representerade i kyrkomötet. Jag tror även många av dem som finns i mindre grupper kan ställa förslag som om de antas är viktiga för kyrkans fortbestånd. Men jag har svårt att tänka mig att SD kan tillföra något, eftersom de har som viktigaste programpunkt att begränsa invandringen. Starka krafter inom kyrkan har ju motsatta intentioner, man vill hjälpa personer som riskerar att drabbas av utvisning trots att de oftast har vistats flera år i Sverige. Jag tror att många andra kyrkliga aktiviteter i dag triggar ett ökat röstande på SD, till exempel regnbågsmattan i Härnösands domkyrka.
Därför är sammankopplingen mellan politiska partier och representation i kyrkliga organ olycklig."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar