Dagens Nyheter

14 okt. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 14 oktober

IS skryter om slaveri
- Dagens Nyheter - "I senaste utgåvan av sitt propagandamagasin skryter jihadistgruppen Islamiska staten (IS) med att de har förslavat yazidiska kvinnor och barn. IS försöker rättfärdiga slaveriet trots att det är något den islamiska världen i stort fördömer.
I senaste utgåvan av sitt propagandamagasin skryter jihadistgruppen Islamiska staten (IS) med att de har förslavat yazidiska kvinnor och barn. IS försöker rättfärdiga slaveriet trots att det är något den islamiska världen i stort fördömer.
I en artikel i fjärde numret av IS propagandaskrift Dabiq beskriver gruppen hur de i Sinjar-regionen i Irak tillfångatog kvinnor och barn, som senare delades upp bland IS-medlemmar för att hållas som slavar, bland annat "konkubiner" åt IS-krigarna.
IS framhåller att det är försvarbart att förslava medlemmar av den yazidiska minoriteten eftersom de anser yazidier vara "djävulsdyrkare" och kättare på ett annat sätt än exempelvis kristna."

 Drottning Silvia backar från pris
- Världen idag - "Drottning Silvia skulle ha deltagit i ett seminarium om mänskliga rättigheter och trafficking på onsdag. I samband med det skulle hon också tagit emot priset Scandinavian Human Dignity Award för sitt arbete genom Childhood Foundation med att ”skydda barn från alla former av övergrepp och exploatering”, som det hette i prismotiveringen.
De senaste dagarna har seminariet och priset till drottningen ifrågasatts. Anledningen är att priset delas ut av juristorganisationen Scandinavium Human Rights Lawyers, som också stod som medarrangör för seminariet.
Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skrev i en ledarkrönika i fredags att drottningens namn kunde riskera ”att ge glans åt samma Scandinavian Human Rights Lawyers som just nu driver abortmotståndet ända till Europarådet”.

Att leva normkritiskt
- Martin alexandersson i Efter Kristus - "Att leva kritiskt till samhällets normer är något populärt och någon definierade till och med miljöpartiets politik som ”den som har brutit mot flest normer när han dör – vinner!”. Norm kommer ju från ordet normalt och innebär något normalt som också är allmänt accepterat (det finns ju en del beteenden som är normala men inte är allmänt accepterade). Mycket i attityden kring normkritiskt tänkande är att de normer vi har är fel och därför ska man aktivt bryta mot dem. Exempel på detta är att flickor inte ska ha rosa klänningar, pappa ska inte byta till vinterdäck på bilen och man ska inte fråga om en man är gift med en kvinna utan fråga efter partner istället. Allt för att vara normkritisk."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar