Dagens Nyheter

29 okt. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 29 oktober

Palestinsk stat erkänd
- Stanley Sjøberg i Webbkyrkan - "Efter första världskriget befriades Mellersta Österns befolkning från ockupation och ett 20¬tal självständiga stater bildades. Det judiska folket erkändes och tilldelades de områden som historiskt tillhörde Israel. En tid senare protesterade araber som gjorde anspråk på ”filisteernas” områden och ville att Nationernas Förbund skulle tilldela dem och erkänna en självständig palestinsk stat. Ordet ”Palestina” kommer från det gamla namnet ”filistéerna” som alltid uppträtt som Israels fiende...
Idag behärskas Gaza av Hamas och Västbanken av Al Fatah. Båda dessa terrorgrupper har ett klart uttalat mål, nämligen att utplåna Israel och fördriva judarna.
Den socialdemokratiska regeringen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet drivs av historisk okunnighet och en skrämmande tanklöshet när man nu vill påverka världsopinionen att erkänna ett nytt Palestina som vill ockupera Östra Jerusalem. De vägrar att låta Jordanien få finnas med i ett eventuellt återlämnande. Men när Sverige driver stöd för Hamas och Al Fatah är det en propaganda för krig och massmord."

Sopa framför dörren men riv inte huset
- Lukas Berggren i Världen idag - "I kväll granskar Kalla Fakta så kallade "mirakelpastorer", eller predikanter som predikar om att Gud både kan och vill bota sjuka. Alla väckelserörelser som har lyft fram frågan om helande har mött motstånd. När pingströrelsen bröt fram i början och mitten av förra seklet var tidningarna inte sena med att bjuda motstånd. Udden var inte riktad mot frälsning eller mot socialt arbete, vilket också var centralt. Nej, udden var riktad mot de övernaturliga inslagen. Tungotalet framställdes som en psykisk åkomma. Förkunnelsen om helande framställdes som kvacksalveri. Varför? Därför att man från början hade bestämt sig för att Gud inte finns. Med en sluten världsbild blir Guds övernaturliga ingripande omöjligt. De som då förkunnar helande, tungotal eller andra övernaturliga inslag rubbar den vedertagna världsbilden."

 ”Helandegåva är ingen garanti för pålitligt ledarskap”
- Dagen - "Det är möjligt att tro på Guds ingripande utan att förneka lidandet. Denna hållning behöver bli mer naturlig i kyrkorna, menar teologen Greger Andersson som just nu är aktuell med en bok om sjukdom och helande...
Greger Andersson, teolog och lärare vid Örebro teologiska högskola (ÖTH) vill inte recensera den danske predikantens metoder, men menar att helandeförkunnelsen har återkommit i perioder under väckelsehistorien. Vissa tider anordnas stora kampanjer, och andra tider är det alldeles tyst.
– Perioder av tystnad kan förklaras med att många blir obekväma med ett visst språk och uttryck som är kopplade till den här delen av den kristna tron. Här skulle kyrkan behöva göra bönen för helande till ett naturligt inslag i stället för att göra det till något extraordinärt, säger han.
Hur då? Jo, en naturlig bön för helande innebär också att se verkligheten som den är och erkänna lidandet, menar Greger Andersson som varnar för att ge personer som har särskilda gåvor ett allt för stort förtroende och handlingsutrymme i församlingarna.
– Det finns en föreställning om att de som blir brukade av Gud har gjort sig förtjänta av det. Jag tror inte att det är så. Gåvan i sig är ingen garanti för ett pålitligt ledarskap, och det är viktigt att den lokala församlingen inte släpper ledningen, säger han."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar