Dagens Nyheter

6 okt. 2014

Nyhetsflödet måndag den 6 oktober

"Löfven begriper sig inte på Mellanöstern"
- Dagens Nyheter - "Sveriges erkännande av Palestina fortsätter att dominera israelisk och palestinsk debatt. Enligt Israels UD kommer Sveriges ambassadör i Tel Aviv Carl Magnus Nesser att kallas till Jerusalem för att ta emot en protest.
Sveriges erkännande av Palestina fortsätter att dominera israelisk och palestinsk debatt. Enligt Israels UD kommer Sveriges ambassadör i Tel Aviv Carl Magnus Nesser att kallas till Jerusalem för att ta emot en protest.
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som häromdagen uteslöt fredsförhandlingar med den palestinske presidenten Mahmud Abbas, anser att statsminister Stefan Löfven inte begriper sig på Mellanöstern:
- Löfven borde begrunda att det är palestinierna som saboterat alla förhandlingar i tjugo års tid."

Utred förbud mot surrogatmödraskap
- Svenska Dagbladet - "Utredningen om ofrivillig barnlöshet är en cirkus som måste stoppas. Sveriges Kvinnolobby underkänner utredningen och kräver att den nya regeringen i stället tillsätter en utredning för att införa ett förbud mot surrogatmödraskap i Sverige.
Utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet har kommit med sitt delbetänkande, SOU 2014:29. Precis som rubriken anger utgår delbetänkandet från de ofrivilligt barnlösas perspektiv. Det betyder att det är det vuxna parets eller den vuxna ensamståendes barnlängtan som står i centrum, medan barnets och eventuella spermadonatorers eller surrogatmödrars perspektiv trängs undan.
Sveriges Kvinnolobby menar att utredningen strider mot FN:s barnkonvention som säger att barnets bästa alltid ska komma i första hand."

Naivt tro att IS snart besegras
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Situationen i Mellanöstern är mer kaotisk än någonsin. Den sunnitiska extremistgruppen Islamiska staten (IS) har brett ut sig blixtsnabbt över regionen, främst Irak och Syrien, med en otrolig brutalitet. IS riktar sig främst mot religiösa och etniska minoriteter och västerlänningar i området. Brutaliteten har inte på något sätt dolts utan varit ett vapen med syfte att få folk att fly, alternativt övergå till IS form av islam.
Nyligen har en USA-ledd koalition börjat flygbomba IS, vilket har lett till att IS nu försöker minska sin synliga närvaro. Men det är naivt att tro att denna välfinansierade organisation kommer att besegras snart. Med tanke på alla de olika militanta islamistgrupper som härjar i regionen, finns det många analytiker som ser framför sig åratal av krig och kaos. Kanske ett "Mellanösterns trettioåriga krig".

Statsminister Stefan Löfvén, Margot Wallström och oppositionen
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "I regeringsförklaringen uttalade statsminister Stefan Löfvén att Sveriges regering kommer att erkänna en palestinsk stat inom mandatperioden. Utrikesministern Margot Wallström har inför USA och EU förklarat att Sverige fattar sådana beslut självständigt och utan hänsyn till hur andra stater bedömer situationen.
I Gaza regerar terrororganisationen Hamas. Även Västbankens palestinska regim har ett uttalat mål, nämligen att förgöra Israel och döda judarna. Israel var under Yasser Arafats tid beredda på att stödja tvåstatslösningen, men palestinierna ville inte acceptera detta, utan upprepade då som många gånger att de vill ha hela området med Jerusalem som huvudstad för de palestinska araberna."

De baltiske land neste?
-  Nils Tore Gjerde i norske Dagen - Den amerikansk-russiske journalisten Masha Gessen var nylig på Oslo-besøk i forbindelse med norsk lansering av boka Ord kan knuse betong, en bok om utvikling i Russland under Putin og om den lange russiske dissentertradisjon. Hun mener at Putin nå nærmest har knust opposisjonen, og at den lange dissentertradisjonen ser ut til å være brutt under Putin.
Gessen kommer også med klare advarsler til Vesten og hevder at den russiske lederens handlinger ikke kan påvirkes. For å beholde sin maktposisjon er han avhengig av ytre – og indre – fiender. Vesten og det nye styret i Ukraina fyller for tiden den rollen, men en skal ikke se bort ifra at Putin også ser etter nye jaktmarker, for eksempel de tre baltiske land. Estland og Latvia er nok mest utsatt på grunn av den store andel av etniske russere. Gessen er ikke alene om å komme med den advarselen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar