Dagens Nyheter

6 okt. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 7 oktober

”Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina”
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I sin regeringsförklaring i fredags förklarade Sveriges nye statsminister Stefan Löfven sin avsikt att erkänna ”staten Palestina”.
Uttalandet resulterade omedelbart i kritik från USA, som kallade beslutet för förhastat, även om det alltså egentligen inte var ett beslut, utan bara en uttalad avsikt att ta ett sådant beslut någon gång i framtiden. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman menade för sin del att Löfvens uttalande förmodligen gjordes innan den nytillträdde statsministern hade haft en chans att sätta sig in i problematiken och förstå att det är den palestinska sidan som i 20 år har förhindrat sidorna från att nå en fredsöverenskommelse.
”Löfven måste inse att ingen deklaration och inget steg som tas av en utomstående aktör kan fungera som substitut för direkta förhandlingar mellan parterna, samt att en lösning måste vara en del av en slutgiltig uppgörelse mellan Israel och hela den arabiska världen”, förklarade Lieberman. Om den svenske statsministern oroas över situationen i Mellanöstern bör han istället fokusera på de dagliga massakrerna i Syrien och Irak, tillade han."

Att erkänna Palestin skulle skada Sverige
- Tuve Skånberg, Per Ewert och Stefan Swärd på Brännpunkt i Svenska Dagbladet -  "I fredags fick Sverige en ny regering, med åtföljande ny regeringsförklaring. Det största frågetecknet gäller Sveriges överraskande nya internationella hållning. Stefan Löfvens avsiktsförklaring att erkänna den icke existerande staten Palestina är såväl aningslös som huvudlös.
Under sommarens krig mellan Hamas och Israel gjorde blivande statsminister Stefan Löfven ett kort Facebookinlägg om att våldet måste upphöra och båda parter återgå till förhandlingsbordet. Det han kanske inte var beredd på var den våg av avsky och ren antisemitism som följde på att inlägget även innehöll en i sig oproblematisk formulering om att även Israel har rätt att försvara sig mot angrepp. Kanske är det den protestvågen som nu fått honom att lägga i backväxeln och rusa bakåt utan eftertanke, med att nu göra den diplomatiskt mycket problematiska draget att erkänna en palestinsk stat."

"Kriterierna för att erkänna Palestina som stat inte är uppfyllda, enligt internationell folkrätt"
- Dagens Nyheter - "Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, kallades på måndagen upp till Israels utrikesdepartement. Israel framförde en protest mot den svenska regeringens planer på att erkänna staten Palestina.
Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, kallades på måndagen upp till Israels utrikesdepartement. Israel framförde en protest mot den svenska regeringens planer på att erkänna staten Palestina.
Aviv Shir-On, kabinettsekreterare på Israels UD, framförde en officiell protest och den israeliska regeringens missnöje med Sveriges avsikt att erkänna Palestina som en suverän stat.
Shir-On gjorde klart för den svenske ambassadören att det svenska beslutet kommer att skada fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Skälet är att det skapar orealtistiska förväntningar hos palestinierna om att de kan nå sitt mål om en suverän stat på egen hand utan att behöva förhandla med Israel, skriver den israeliska tidningen Haaretz....
 Leif Stenberg, professor vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, säger att kriterierna för att erkänna Palestina som stat inte är uppfyllda, enligt internationell folkrätt.
– Det ska bland annat finnas en regering, en befolkning och ett eget territorium, säger han."

Aningslöst och huvudlöst erkänna palestinsk stat
- Tuve Skånberg m.fl. i Kyrkans Tidning - "Det allvarligaste problemet med Löfven-regeringens avsiktsförklaring kanske ändå är det moraliska. Den skulle ge legitimitet åt en djupt antidemokratisk och antisemitisk terroriströrelse, med uttalad avsikt att med våldet som medel långsamt knäcka sitt grannland, som är regionens enda utvecklade demokrati. 
Det folkrättsligt ganska självklara i nuläget är att ingen palestinsk stat kan erkännas utan att den fullt ut erkänt sin granne Israels rätt att existera. En sådan stat måste dessutom formas i samförstånd med Israel, där nödvändiga förhandlingspunkter har kunnat föras i mål för båda parter. Bara på det sättet kan den långsiktiga lösning nås som hela världen önskar. Att i det läget ensidigt erkänna en palestinsk stat vore destruktivt för fredsprocessen, men det skulle också skada Sveriges roll som demokratins försvarare och stöttepelare i världen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar