Dagens Nyheter

21 okt. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 21 oktober

Det fria och toleranta Sverige?
- Ruth Nordström i Världen idag - "I en liberal demokrati måste man ge utrymme åt att människor tänker olika, särskilt i frågor som gäller liv och död. För oss är det som hänt här i Sverige nu oförståeligt". Så kommenterade två norska delegater från Stortinget den inställda konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking, som skulle ha arrangerats vid Uppsala universitet den 15:e oktober. Under konferensen skulle Elise Lindqvist, medlem i Scandinavian Human Rights Committee och förra årets pristagare till Scandinavian Human Dignity Award, ha hållit ett personligt tal, signerat sin bok, "Ängeln på Malmskillnadsgatan", och delat ut årets pris till H.M. drottning Silvia för hennes arbete för att skydda barn från alla former av övergrepp och exploatering.
Men på grund av ett mediedrev initierat av RFSU och Aftonbladet, beslutade alltså Uppsala universitet att ställa in hela den internationella konferensen, vilket resulterade i att hovet meddelade att drottning Silvia, som flera månader tidigare meddelat att hon var mycket hedrad över priset, nu backade ur."

Svenska kyrkan och Palestinafrågan
- Ulf Öfverberg i Kyrkans Tidning - "Med det aviserade erkännandet av Palestina i regeringsförklaringen återfaller socialdemokratin till den tradition av plakatpolitik som kännetecknade svensk utrikespolitik när den var som sämst, under Olof Palmes och Sten Anderssons era.
Många tycker detta är bra: aktivister av varjehanda vänsterkulörer, miljöpartister och kommunister – kort och gott de flesta av dem som alltid agerat med undfallenhet mot förtryck och gangsterregimer eller som inte kan skilja på demokrati och diktatur. Och så Svenska kyrkan, förstås.
Svenska kyrkans talesperson Erik Lysén anser i en kommentar på Svenska kyrkans hemsida och i Kyrkans Tidning att ett erkännande för oss närmare en tvåstatslösning och att det kan få fart på fredsprocessen.
Konstigt, för så här långt har händelseutvecklingen gått precis i motsatt riktning sedan statsministern släppte planerna på ett erkännande i regeringsdeklarationen. Israel har reagerat kraftigt och snarare fjärmat sig från processen än närmat sig den."

Har bare troen igjen
- Vårt Land - "Kristne i Irak har mistet alt unntatt troen.
For andre gang på hundre år utsettes kristne i Midtøsten for hjerteskjærende massakrer. Kristne i Irak og Syria drepes og drives på flukt. For ikke lenge siden møtte jeg noen av dem i det nordøstlige Irak. De ber selv om humanitær bistand og internasjonal beskyttelse.
Allerede på veien fra flyplassen til sentrum av provinshovedstaden Erbil i Kurdistan i Irak får jeg høre om flyktningestrømmen.   – Du finner dem overalt. De sover i midtrabatter, parker, provisoriske teltbyer, skoler og barnehager. De preger bybildet, forteller en bekymret drosjesjåfør." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar