Dagens Nyheter

4 okt. 2014

Nyhetsflödet lördag den 3 oktober

Rädslan för kritik gynnar jihadisterna
- Nuri Kino i Svenska Dagbladet - "Att påstå att IS bara dök upp för några månader sedan, som från ingenstans, är befängt. IS är en del av jihadismens och islamismens lamslagning av stora delar av den muslimska världen. Hade man bara tittat lite mer noggrant bakom skynket på skådespelet som kallades den arabiska våren så hade man kunnat se detta.
Men få har velat se eller rapportera om fundamentalisters framfart av rädsla för att bli utpekad som islamofob, och därigenom istället bidragit till jihadisternas framfart....
I över tio år har assyrier/kaldéer/syrianer, mandéer och yezidéer dödats i Irak på grund av sin tro. Över 100 kyrkor har skadats eller helt förstörts vid islamistiska attacker i Irak i ett decennium innan IS eller ISIS blev kända begrepp. Sedan krigets utbrott i mars 2011 sker samma sak i Syrien. Hur mycket har man läst om det i svenska medier? Vilka var förövarna innan IS bildades?"

Utan omvändelse ingen tillväxt
- Jacob Rudolfsson i Hemmets Vän - "Inom kristenheten väller det idag in ett perspektiv som säger att det är synd om människan och att det viktiga därför är att visa empati inför människan, på bekostnad av omvändelseperspektivet. Det är i kraft av att vara människa som man har del av Guds nåd och därför tillhör alla redan Gud, även om alla inte är medvetna om detta faktum. Guds nåd förläggs alltså till skapelsen. När Tomas Nygren, teolog och rektor vid Johannelunds teologiska högskola, i senaste numret av Kristet Perspektiv, analyserar 67 predikoutkast för kyrkoåret i den tongivande Svensk Kyrkotidning, publicerade mellan december 2008 och november 2009, framträder detta perspektiv tydligt....
Frågan är om Kyrkomötet, som återsamlas i november, prioriterar kärnbudskapet eller hellre diskuterar hur kulturarvet bör säkras och hur ungdomar lät­tare ska komma in på arbetsmarknaden. Liksom i frikyrkor där evangeliet lätt reduceras till befrielse från negativt tänkande och konsekvenserna av Jesu död främst handlar å ena sidan om ekonomiskt välstånd, och andra sidan tolerans och miljömål – inte försoning med en helig Gud."

Tidigare generalsekreterare för RFSU – nu barnminister
- Världen idag - "Åsa Regnér, före detta generalsekreterare i organisationen RFSU blir ny barn-, äldre-, och jämställdhetsminister. Under hennes tid på RFSU fick man hård kritik, bland annat för filmen "Sex på kartan" som polisanmäldes för förledande av ungdom.
Statsminister Stefan Löfvens presentation av de nya statsråden innehöll många väntade namn, men även en del överraskande. En som det spekulerats om är Åsa Regnér som fram till 2012 var generalsekreterare för RFSU. Hon får nu rollen som barn-, äldre-, och jämställdhetsminister.
Under tiden i RFSU förespråkade Regnér bland annat att avskaffa kyrkorna vigselrätt. Under hennes fem år i organisationen togs också materialet "Sex på kartan" fram tillsammans med Utbildningsradion. Det materialet har fått hård kritik för att sexualisera barn. I en animerad film syns två underåriga personer som har sex och materialet polisanmäldes för förledande av ungdom. "Omodern och pryd" klassade RFSU kritiken då, och polisanmälan lades ner."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar