Dagens Nyheter

23 okt. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 23 oktober

Öppenhet eller intolerans i kulturpolitiken
- Siewert Öholm i Världen idag - "Det så kallade "kulturetablisse­manget", det vill säga det lilla fåtal människor som rör sig mellan Aftonbladets kultur­redaktion, DN-kulturen och SVT:s /SR:s kulturredaktioner tycks ha plågats av uppenbara ångest­attacker efter regeringsbildningen den 3 oktober. Sverige fick nämligen då en ny kultur­minister, som till mångas för­våning hävdade att Jesus är en av hennes förebilder. Nya statsrådet, Alice Bah Kuhnke, deklarerade dessutom att hon är kristen, vilket tycks ha orsakat de här attackerna. Debatten blev i alla fall intensiv i de här kretsarna. Senast i SVT:s kulturnyheter i måndags toppade man med ministerns inställning till Jesus, som något närmast apart eller anmärkningsvärt, något ministern måste försvara. Att vi haft kristna kulturministrar förr är sedan länge bortglömt och från en gången tid. Nu är det nya tider.
Alice Bah Kuhnke, som kommer från Svenska kyrkans tradition, framställs i vissa kretsar som en fara för kulturpolitikens "frihet". En kristen kultur­minister blir en anomali, något som strider mot "det allmänt vedertagna". En kristen kulturminister misstänks redan med sin kristna tro utgöra en objektiv fara och kanske rent av ha dolda missionerande syften. En del av de här reaktionerna är inget annat en intolerant Jesusfobi i de kretsar som är mest högljudda."

”Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet”
- Stefan Swärd, Ruth Nordström och Helena D’Arcy i Dagens Nyheter - "Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Vårdförbundet och Läkarförbundet drar slutsatsen att aborträtten kommer att hotas om samvetsfrihet för vårdpersonal erkänns. Men på andra områden är samvetsfrihet inte något problem i Sverige. Bristen på skydd för och rätten till samvetsfrihet utgör en svår brist i den svenska sjukvården, skriver ledande representanter för Ja till livet, Scandinavian Human Rights Lawyers och Respekt.
Motioner i två landsting om att införa samvetsfrihet för vårdpersonal oroar företrädare för RFSU, Läkarförbundet och Vårdförbundet. Vi är helt ense med de tre organisationerna om att principdiskussionen om abort behöver föras öppet och om att vård bör utgå ifrån patienters behov. Men lika viktigt är att vård ges av människor – undersköterskor, barnmorskor, sjuksköterskor och läkare – och att det i vissa ingrepp, framför allt i livets början och slut, kan finnas en samvetsdimension som inte kan undertryckas."

Minkar och fiender
- Marcus Birros blogg - "Rapporteringen runt den förmodade u-båten i Stockholm skärgård blir allt mer bisarr och ofrivilligt parodisk. Själva operationen som sådan liknar allt mer jakten på Loch Ness eller Big Foot.
Strama militärer håller presskonferens utan att säga en enda fullständig och begriplig mening och journalisterna förvandlas till sockerstinna barn på ett nöjesfält. Redaktionerna tävlar i att skicka viktiga män till kustbandet och de står sedan med bekymrade miner framflör becksvarta vatten och talar med andan i halsen om att de för tre timmar sedan såg en båt på väg åt något håll…
De stora, feta krigsrubrikerna på nätet chockar oss med att den möjligt förmodade u-båten (som enligt försvaret inte heter u-båt eftersom det ordet har en negavtiv klang sedan förra gången marinen tog fel på minkar och fiender) kanske, möjligen rört sig mot NYNÄSHAMN!!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar