Dagens Nyheter

27 okt. 2014

Nyhetsflödet måndag den 27 oktober

Inget kan vara viktigare än att förkunna Jesus
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Vi lever i en tid som präglas mycket av olikheter och mångfald – både i trosuppfattningar, åsikter och politiska ställningstaganden. Det är väldigt lätt att vi som kristna ofta hamnar i samtal, debatter och diskussioner om enskilda etiska frågor, som i och för sig är viktiga, men ibland befinner sig ganska långt ifrån det egentliga budskap vi är kallade till och sända att förkunna för världen. Vårt huvudärende är Kristus! Att göra honom känd, synlig och verklig för 2000-talets självcentrerade människosläkte. För faktum är ju att utan Kristus, utan en levande, personlig relation till Honom som är allas ursprung, allas återlösare och allas mål, går det inte att ens förstå många etiska ställningstagande som vi kristna gör."

Sverige har fått ett nytt åsiktsmonopol
- Stefan Swärd i Världen idag - "En gång i tiden stod kyrkan mitt i byn. Hand i hand reglerade kyrka och stat moder Sveas befolkning och kyrkans uppdrag var att hålla ordning på folk. Vad man skulle tycka om Gud, sexualiteten, äktenskap och annat – där höll kyrkan i taktpinnen. De som inte fogade sig, kunde man skicka ordningsmakten på.
Det var ett trångt samhälle och taket var lågt. Det var inte bara ateisterna som hade det besvärligt utan också de väckelse­kristna. Ordningsmakten användes för att transportera bort både baptister och missions­vänner på fångkärror till närmaste häktet. Och väckelseprästerna anmäldes till domkapitlet....
Har nya normgivningsmonopol tagit över det tomrum som kyrkan lämnat efter sig?
En händelse senaste veckan har fått mig att reflektera över om den statliga moralvägvisaren har ersatts av RFSU och RFSL. De håller i moralens taktpinne och ve den som på något sätt inte går i takt, och det nya prästerskapet tar enkelt hjälp av kvällspressen och televisionen för att implementera likriktningen.
När Svenska kyrkan för en tid sedan beslutade att låta RFSL hbtq-certifiera kyrkan, då tycktes det vara så att den gamla moralmyndigheten definitivt böjt sig för den nya moralmyndigheten."

Hon bröt isoleringen för tusentals kvinnor
Bilden från FA:s hemsida
- Dagen - "Med några få möbler från Myrorna och utan kontakter i förorten startade Ann-Christine Holten ett unikt arbete bland invandrarkvinnor. I dag, 18 år senare, har flera tusen kvinnor fått lära sig svenska och funnit gemenskap via Frälsningsarméns center i Akalla.
Innanför en oansenlig dörr, mitt emellan höghus med parabolantenner och extraprisskyltande närbutiker, ligger Frälsningsarméns center. Inget vare sig syns eller hörs utanför, men så fort man kliver in sköljer en våg av mänsklig värme, liv och rörelse emot en. I hallen trängs fem barnvagnar och en rollator. Längre in märker man tydligt av den febrila aktivitet som utspelar sig under centrets tak. I köket bres smörgåsar, i ett lekrum huserar en liten grupp barn och i tre av rummen pågår svensklektioner för kvinnor från olika länder."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar