Dagens Nyheter

25 okt. 2014

Nyhetsflödet lördag den 25 oktober

Tremånadersbaby dödad i terroristattack i Jerusalem
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "En blott tre månader gammal flicka dödades och sju människor skadades när en personbil körde in en folksamling på en spårvagnsperrong i Jerusalem tidigt på onsdagskvällen. Händelsen fångades på film, där man tydligt ser att bilen gör två skarpa 90-graderssvängar för att styra ut från sitt körfält och in på perrongen, där den sedan accelererar och plöjer genom folkmassan. Allt tyder därför på att det rör sig om ett medvetet dåd. När bilens förare sedan försökte fly sköts han ner av beväpnade vakter som befann sig på perrongen. Palestinska källor uppgav hans namn som Abd al-Rahman al-Shaludi, från det övervägande arabiska bostadsområdet Silwan (Siloam) i Östra Jerusalem. Han vårdas nu på Hadassa-sjukhuset, där hans tillstånd beskrivs som stabilt.
Under kvällen rapporteras våldsamma kravaller ha brutit ut i Silwan. I ett uttalande hävdade den Gaza-baserade terroristorganisationen Hamas att dådet, förutsatt att det inte rörde sig om en olycka, var en naturlig reaktion mot Israels agerande i Jerusalem, i synnerhet på Tempelberget, där våldsamheter har brutit ut vid upprepade tillfällen de senaste veckorna."
Bilden: Personbilen som användes i kvällens attack (foto: talespersonen för Israels polis)
Läs också i Världen idag.

Jesus gör inte skillnad på privat och professionellt
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I måndags fick SVT en intervju med nytillträdda kultur- och samfundsminister Alice Bah Kuhnke. Hon berättade inledningsvis att hon hade en lång lista kulturfrågor att ta tag i, men att det de senaste dagarna hade varit fullt upp med texter till budgetpropositionen. I avslutningen av intervjun frågar reportern om det stämmer att hon tror på Gud och om Jesus fortfarande är en förebild, något hon hävdat i tidigare intervjuer.
”Ja”, svarade Bah Kuhnke och såg frågande ut. Reportern kommer så till intervjuns kärna. Kommer Jesus alltså att påverka hennes politik och i så fall hur?
”Det påverkar inte min politik, men det påverkar mig som människa”, svarar Bah Kuhnke snabbt.
Det är förstås mycket glädjande att vi har en troende minister med ansvar för kultur- och samfundsfrågor i regeringen. Förhoppningsvis kan Bah Kuhnke bidra till att ytterligare normalisera frågor om tro och kristet liv. Men hennes svar i SVT-intervjun är också sorgligt likt det svar förutvarande arbetsmarknadsminister Svantesson gav medierna när hon fick frågor kring sin kristna tro. ”Det är privat”, sa Svantesson kort. Hennes tro skulle inte på något sätt påverka hennes arbete. Bah Kuhnke är inne på samma linje. Det är som om det offentliga Sverige kräver offentlig avbön. Du får tro på Jesus så länge det inte märks, påverkar ditt arbete eller får konsekvenser för ditt ämbete."

Politiska förändringar och folkväckelse genom bön
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det var i det skedet som också den polske katolske kyrkoherden Karol Józef Wojtyła i Krakow samlade folket till bön. Varje måndagskväll var kyrkan fylld och allt handlade om att få andligt liv genom Jesus Kristus och bli fylld av den helige Ande. En av prästerna besökte Citykyrkan i Stockholm där vi var med om den karismatiska väckelsen och han blev döpt i den helige Ande. Min medarbetare Daniel Ciszuk hade särskilt stor betydelse i den relationen.
Fackföreningen Solidaritet var en arbetarrörelse som vann seger genom att mitt på verkstadsgolvet stå på knä i bön och trotsa ateismen.
I Östtyskland kom förändringen när man började samlas till bön. En gång i veckan var det ett 70-tal baptister som möttes i bön. Samlingarna växte och blev snart 10 000-tals. Berlinmuren föll, Tyskland förenades, ateismens grepp över folket besegrades." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar