Dagens Nyheter

4 okt. 2014

Nyhetsflödet söndag den 5 oktober

Erkännande av palestinsk stat strider mot folkrätten
- Tomas Sandell i Världen idag - "De som hade väntat på den nya regeringens linje i Mellanösternpolitiken fick ett klart besked i dag när regeringsförklaringen presenterades. Den nya regeringsförklaringen förutsätter "ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens." Men redan i följande mening motsäger man sig själv genom att lite kryptiskt förklara att "Sverige kommer att erkänna staten Palestina."
Regeringsförklaringen bryter därmed med EU:s linje om att fortsätta uppmana de både parterna till förhandlingar och undvika unilaterala handlingar. Regeringsförklaringen ger däremot inget besked om hur ett erkännande skall gå till i praktiken, men utspelet hade tydligen koordinerats med den palestinska myndigheten....
Men det palestinska dilemmat är mera komplicerat än så. Den palestinska myndigheten kontrollerar enbart Västbanken där Mahmud Abbas mandat gick ut redan 2009 (!) och där nyval kunde föra terroristorganisationen Hamas till makten. Hamas, som kontrollerar Gaza men för tillfället har ett samarbetsavtal med den palestinska myndigheten, har öppet deklarerat att man under inga omständigheter kommer att erkänna staten Israel, någonting som den svenska regeringsförklaringen förutsätter. Hur det ligger till med "viljan till fredlig samexistens", kunde man se under sommarens missilattacker mot Israel."

”Erkännandet en tom gest”
- Svenska Dagbladet - "Sverige ska erkänna staten Palestina. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring. Men Folkpartiet ser det mest som en tom gest.
Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, menar att erkännandet från regeringen var väntat men riskerar att bli en tom gest.
- Bara ett fåtal europeiska länder har erkänt palestina. De flesta väntar klokt nog på att demokratiska val först ska hållas och att den palestinska myndigheten får kontroll över sitt territorium, både på Västbanken och i Gaza, säger Birgitta Ohlsson till SvD.se."

Gungflyet är bemannat
- Huvudledare i Dagens Nyheter - "Som man kan förvänta av en regeringsförklaring utmålades guld, gröna skogar och allt till alla. I ett rödgrönt Sverige kommer inte bara tågen att gå som på räls, utan även samtliga delar av utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Alla kommer att kunna veckla ut sin fulla potential i de rödgrönas förlovade land, lett av Stefan Löfven...
Kungörandet av ministären ger intrycket av att regeringsskutan nu är bemannad och redo att styras mot nya mål. I verkligheten står besättningen sammanträngd på ett gungfly, utan vare sig köl eller roder."

Boken, böckerna och bildningen
- Bo Wetteus i Hemmets Vän - "Det är svårt så här veckan efter den stora bokmässan i Göteborg att inte reflektera över boken, böckerna och bildningen. Man måste hålla med den vise Salomo som skriver i Predikaren i Gamla testamentet: ”... det myckna bokskrivandet tar aldrig slut och flitiga studier gör kroppen trött.” Bokmässan visar verkligen att profetiorna om pappersbokens  förestående död är betydligt överdrivna. Boken som produkt kommer att överleva det mesta.
Bokmässan visar att Boken med stort B, Bibeln, fortfaran-de har relevans och att dess budskap fortfarande angår massor av människor i världens mest sekulariserade land, Sverige. Mpho och Desmond Tutus seminarium om förlåtelse samlade en överfull lokal och många kunde inte komma in.  Svenska kyrkans stora satsning Se människan med många programpunkter om tro och andlighet visar också att Bibeln för många är rykande aktuell. Förlåtelse och befrielse är ju Bibelns mest centrala budskap och detta måste höras i vår tid."

Sveriges bönder och maten på bordet
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Jag växte upp i Finland under kriget i början av 1940-talet. Rysslands bombplan dånade in över luftrummet. Det var skräckfyllda nätter då sirenerna väckte oss. Vi rusade ner från 5:e våningen till källaren där alla trängde ihop sig och satt tysta och lyssnade, väntade, hoppades. Luften dallrade av flygplanens motorer och marken skakade av bomber som föll och exploderade.
Min far hade något år tidigare i en konferens uttalat en profetia, om hur blod skulle flyta i landet i en kommande krigssituation. Ingen trodde att något sådant skulle kunna hända.
Mina starkaste minnen är hungern, bristen på mat, hur vi bad till Gud om vårt dagliga bröd.
Det finns en oro i vår tid att konflikthotet från Ryssland ska innebära mer än kriget i Ukraina. Vi anar att blodsutgjutelserna i Mellersta Östern med islamistiska fanatiker, kan drabba också vårt land."

gud eller Gud?
- Per Ewerts blogg - "Jag fick i min hand en reklamflyer för en ny tidskrift om filosofi. Väldigt intressant, tänkte jag spontant, men det tog nog inte två sekunder innan glöden falnade drastiskt. Mitt på exemplet på en (verklig?) förstasida dök frågan om Guds existens upp. Jätteintressant i sig, men det var visst något i kommunikationen som skavde. Och som gjorde att intresset och förtroendet för redaktionen bakom den här tänkta tidskriften föll ihop rätt fort.
Det kan tyckas som en petitess, att ondgöra sig över att Gud stavas med litet g. Men det är naturligtvis en markering, om än diskret sådan, som förekommer lite då och då i det offentliga rummet. Utan att ha slagit upp definitioner i en ordbok är begreppet ”gud” ett vanligt substantiv, en synonym för ”gudom”, ”övernaturligt väsen med gudomliga egenskaper”, eller något ditåt. Men ”Gud” är däremot det i hela vår västerländska kultur specifikt avgränsade namnet på den personliga makt som skapat universum, som vi alla ansvara moraliskt inför, et cetera. Det är inte ett tyckande, utan helt enkelt vanligt språkbruk."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar