Dagens Nyheter

18 okt. 2014

Nyhetsflödet söndag den 19 oktober

"Hade Moder Teresa fått fredspriset idag?"
- Svenska Dagbladet - "Att utestänga människor från samarbete och från att göra gott på ett område för att de inte omfattar det som för tillfället är majoritetsuppfattning på ett annat område, skapar ett sämre samhälle. Det skriver Stefan Gustavsson och Thomas Idergard.
Universiteten var en gång i tiden en plats för öppen och fri debatt, som gav näring åt nya idéer och uppmuntrade det fria åsikts­utbytet. Inte så nu längre.
Efter ett mediedrev initierat av både RFSU och Aftonbladet drog sig Uppsala universitet och även hovet ur den inter­natio­nella konferens om trafficking som juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers skulle ha arrangerat där även drottning Silvias arbete för att skydda barn från övergrepp skulle ha prisats. Varför? Svar: Arrangörerna arbetar inte bara mot trafficking, utan är också kritiska till nuvarande svensk abortlagstiftning. Det är en olustig ironi att universitetsmottot är ”tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Att tänka fritt gäller tydligen inte längre; nu gäller det bara att tänka rätt och följa RFSU:s och Aftonbladets åsiktsmonopol."

Tidigare pristagare beklagar drottningens beslut
- Världen idag - "Arbetet mot människohandeln skadas av att konferensen om trafficking vid Uppsala universitet ställdes in. Det menar de tre tidigare mottagarna av priset Scandinavian Human Dignity Award, som nu skriver ett öppet brev till universitetet och drottning Silvia.
Luca Volonte, Roger Kiska och Elise Lindqvist är de tre personer som tidigare tilldelats Scandinavian Human Dignity Award. De skriver nu gemensamt till Uppsala universitet och drottningen, som efter påtryckningar avstod från att ta emot priset.
I det öppna brevet skriver de: "Resultatet av prisutdelningen och närvaron av Hennes Majestät Drottning Silvia, kunde bokstavligen hjälpt till att rädda livet på oskyldiga människor som tvingas in i den nutida världens slaveri. I stället har ett evenemang med lovvärda syften blivit tillintetgjort på grund av diskriminering av en viss ståndpunkt. "
De miljontals offren för människohandeln får betala priset för Uppsala universitets "etiskt och socialt oansvariga" agerande, skriver pristagarna, uppger konferensens medarrangör Scandinavian Human Rights Lawyers, SHRL, i ett pressmeddelande."

Nu ogillar Aftonbladet nästan hela världen, igen
- J Charliesons blogg - "Det är nästan otroligt. En artikel på ledarplats i Sveriges största kvällstidning var vad som krävdes för att ge vårt kungliga hov darriga knän. Några radioinslag räckte för att få ett av våra största universitet att stänga sina dörrar för organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Tänk att vi är så rädda av oss.
Organisationen arbetar alltså för att stärka de mänskliga rättigheterna och organiserade en konferens på Uppsala Universitet där drottning Silvia skulle ta emot deras årliga pris Scandinavian Human Dignity Award. Några dagar innan konferensen och prisutdelningen skulle gå av stapeln skriver bland annat Aftonbladets Eva Franchell att organisationen är ”en del av anti-abortrörelsen” och genast började twitter-debatterna gå vilda. Igår lät drottningen meddela att hon inte längre kan ta emot priset. Den officiella anledningen är att ”traffickingfrågan har kommit i skymundan” och det är givetvis bara en skenorsak. Jag har svårt att tänka mig ett mer effektivt sätt att låta traffickingfrågan komma i skymundan än att själva huvudpersonen ställer in sin medverkan till en konferens om just trafficking.
Tidningarna jublar, och det är mot dem jag reagerar, snarare än mot drottningens agerande. Tidningar och radio sticker ner sina pekfingrar i glaset och rör runt som vildar tills vattnet är i rörelse och det opolitiska kungahuset har stängts in i ett hörn där enda utvägen är bakdörren. Ibland är saker fel, då blåser det på riktigt, men inte den här gången. Det Aftonbladet fick nys om var att samma personer som nu uppmärksammar trafficking tidigare har riktat frågetecken mot Sveriges höga aborttal – och genast började de röra. Att konferensen inte hade något med abort att göra spelar ingen roll, för om man är emot abort så har man inget vettigt i vårt samhälle att göra. Tack, Eva Franchell, budskapet har gått fram."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar