Dagens Nyheter

13 okt. 2014

Nyhetsflödet måndag den 13 oktober

Gemensamma trosdokument behövs!
- Henrik Åström i Dagen - "Pingströrelsens teologiska nätvärk har släppt boken ”Trons hemlighet”. Detta är en bok om den kristna trons grunder. Jag välkomnar denna bok och ser att den har ett viktigt ärende till vårt land. Som en av pingströrelsens pastorer och församlingsföreståndare anser jag att vår rörelse är i skriande behov av gemensamma trosdokument som definierar och ger ramar för den pentekostala teologin och för vår rörelses teologiska samtal.
Pingströrelsen i vårt land har troligen aldrig haft en sådan mångfald av församlingar och en sådan teologisk spännvidd som nu. För att vår rörelse ska kunna hålla samman tror jag därför att vi mer än någonsin behöver gemensamma och tydliga trosdokument som definierar vår tro och som klargör inom vilka ramar vårt fria teologiska samtal kan föras."

Erkännande äventyrar hela Israels existens
- Siewert Öholm i Världen idag - "En fråga som väckt uppmärksamhet, framför allt internationellt, är statsminister Stefan Löfvens utspel i regeringsförklaringen att Sverige kommer att erkänna en palestinsk stat. Både USA och Israels regering har kraftfullt kritiserat Sverige för detta.
Regeringen betonar att 130 länder redan har tagit detta steg. Man bör dock komma ihåg att de 130 länderna främst är en lång rad muslimska stater och olika varianter av diktaturer.
Utspelet är märkligt, inte minst med tanke på bakgrund av ett Mellanöstern som befinner sig i djup kris. Tre års inbördeskrig i Syrien, ett Irak på randen till upplösning, ett krig i södra Sudan, och allvarligt förtryck av mänskliga rättigheter i en rad länder som Iran och Saudiarabien. En rad terroristorganisationer är verksamma i regionen och breder ut sig. Nu är det framför allt IS som drar till sig uppmärksamheten. Både Egypten och Libyen har delvis varit på sammanbrottets rand under de senaste åren."

Vem bör be om ursäkt för vad?
- Kristers blogg - "Många palestinska grupper (t ex Hamas och Hizbollah) har klart uttalat att de planerar massmord på det judiska folket. Vissa företrädare har till och med sagt att man avser att rensa hela Mellanöstern (och helst hela världen) från judar när man blir tillräckligt stark för att göra detta. Hur stor del av den palestinska befolkningen som sympatiserar med detta vet jag inte. Men med tanke på den antisemitiska hjärntvätt som pågår i samtliga skolor på Gaza och Västbanken, fruktar jag att det är en alltför stor del. Speciellt bland de som är unga. Man skulle önska att vår blivande statsminister Stefan Löfven hade något att säga om detta också, och inte bara ensidigt demoniserade Israel."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar