Dagens Nyheter

9 okt. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 9 oktober


Rekryteringen av IS-krigare är ett kvitto på att Sverige misslyckats
- Marcus Birro i Expressen - "Medan eliten fortsätter att blunda för verkligheten så föder verkligheten nya monster. Flera tidningar har skrivit mycket om de svenskar, både män och kvinnor, som reser till Syrien och Irak för att vara med och mörda och fördriva människor som inte vill tvångskonverteras till islam. Det står inte exakt så, utan att dessa individer ska ansluta till IS vilket är en sorglig omskrivning om vad som verkligheten sker....
Dessutom blundar vi ofta för den rent teologiska biten av detta. Det finns element i den miltanta versionen av islam som uppmuntrar till detta. Om detta råder det ingen tvekan. På många sätt vill dessa människor hämnas mot den upplysta delen av världen vi lever i. Det är inte bara mot vissa folkgrupper i Mellanöstern de strider utan i förlängningen är det ett krig mot oss, mot vårt sätt att leva, mot våra värderingar. Därför borde det givetvis vara förbjudet att både resa dit och mörda och även att komma tillbaka till Sverige efter att man har gjort det."

Kritiken växer mot erkännandet av Palestina
- Dagens Nyheter - "Kritiken mot den rödgröna regeringens erkännande av Palestina växer. Efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen angrep KD-ledaren Göran Hägglund statsminister Stefan Löfven (S) för att erkänna en ny stat på "hitte på-principer".
Kritiken mot den rödgröna regeringens erkännande av Palestina växer. Efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen angrep KD-ledaren Göran Hägglund statsminister Stefan Löfven (S) för att erkänna en ny stat på "hitte på-principer".
Från talarstolen angrep Kristdemokraternas partiledare i sitt anförande statsminister Löfven för hans besked i regeringsförklaringen förra veckan att svenska regeringen ska erkänna Palestina.
– Det är jättekonstigt att man lämnar ett sådant viktigt besked till riksdagen utan att höra utrikesnämnden. Om det här är en samförstånds- och samarbetsregering bryter man mot en oskriven lag som vi haft, säger Göran Hägglund till DN efter debatten."

I fredags gick Sverige sönder
- Siewert Öholm i Världen idag - "Sveriges nye statsminister, Stefan Löfven, vald endast av en riksdagsminoritet, höll sitt "trontal" och avgav sin regeringsförklaring i fredags, den 3 oktober. När krutröken från valet hade lagt sig en aning, var vi säkert många som ville lyssna både öppet och konstruktivt. Växling vid makten har ett demokratiskt egenvärde. Men den berättigade frågan uppstår då, vad kommer i stället? Det var det den nye statsministern skulle redovisa....
Regeringsförklaringen pekade mot ett annat Sverige. Ett kallare, ett snävare, ett trasigare och ett mer kontrollerande land. Redan efter några dagar ser vi att makten inte sitter hos regeringen, utan i praktiken utövas av kommunisterna med Jonas Sjöstedt (V) som lyckogråtande segrare. Glädjetårarna exponerades vid presskonferensen som S, MP och V höll i måndags. Och som i praktiken meddelade en skrotning av både fria vårdval och friskolor. Löfvens pragmatism var som bortblåst. Fridolin skrattade med, samtidigt som tusentals skolelever, föräldrar och vårdbehövande kunde känna sig blåsta. Landet gick sönder en bit."

Ministrar pekas ut som aktivister
- Dagens Nyheter - "Jerusalem Post tar bland annat upp att Mehmet Kaplan, nyutsedd bostads- och stadsutvecklingsminister, var ombord på ett av fartygen i Gazakonvojen som 2010 bordades av den israeliska flottan på internationellt vatten. Konvojen försökte bryta Israels och Egyptens sjöblockad av Gazaremsan – en blockad som inleddes 2007 när Hamas tog kontroll över området. Under bordningen dödades nio av aktivisterna.
 Mehmet Kaplan frihetsberövades, tillsammans med bland andra författaren Henning Mankell.
Jerusalem Post har intervjuat Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information. Hon säger till tidningen att Mehmet Kaplan motsätter sig existensen av en judisk stat."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar