Dagens Nyheter

20 mars 2015

Nyhetsflödet fredag den 20 mars

Israel planerar ny markering mot Sverige
- Per Gudmonsson i en Ledare i Svenska Dagbladet- " Enligt uppgift diskuterar man om man på något sätt kan markera mot den svenska förvaltning som är verksam i Israel men som främst arbetar gentemot palestinierna. Det är verksamheter som Israel inte är skyldiga att hysa på sin mark, men som tillåts existera som ett tecken på god vilja. Exempelvis har Sverige ett generalkonsulat i Jerusalem som fungerar som svensk ambassad gentemot Palestina. För israelerna är det inte uppenbart varför en sådan förvaltning inte har sitt säte i Ramallah, den palestinska myndighetens huvudstad. Ett annat exempel är den svenska biståndsverksamhet till palestinierna som Sida kanaliserar genom Israel.
Ingenting lär vara beslutat ännu, men uppgifterna att Israel överväger att kyla ner relationerna med Sverige ännu mera belyser Margot Wallströms problemfyllda hantering av Sveriges utrikesförbindelser. Följderna tycks hela tiden bli andra och större än vad regeringen har föreställt sig.
Det gäller inte bara Israel. På bara några månader har Wallström lyckats bli persona non grata hos några av de centrala aktörerna i Mellanöstern. Regeringens taffliga sätt att avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kan därtill få ett högt pris i försämrade exportmöjligheter. Hela Arabförbundet fördömde i ett gemensamt uttalande Sverige, vilket i sin tur kan skada den svenska ambitionen att ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Med erkännandet av Palestina bröt dessutom den svenska regeringen mot principen om en EU-gemensam Mellanösternpolitik, vilket har försämrat Sveriges positioner i vårt viktigaste utrikespolitiska forum."
Läs också:
Dagens Nyheter: 57 länder sluter upp om kritiken

Inga kyrkor bör finnas på den arabiska halvön
- Dagen - "Saudiarabiens stormufti stödjer lagförslag i grannlandet Kuwait om att kyrkor ska förstöras.
Det är inte bara svenska diplomater som har problem med Saudiarabien nu för tiden. Kristna, framförallt i arabvärlden, riktar nu stark kritik mot stormufti Sheikh Abdul Aziz bin Abdullah, Saudiarabiens högsta religiösa auktoritet.
I tisdags var han på besök i grannlandet Kuwait, och sa där i ett sammanhang att alla kyrkor på den arabiska halvön bör rivas. När det gäller hans eget hemland, Saudiarabien, så är den saken redan avklarad. Bara muslimska helgedomar får finnas innanför det religiöst konservativa kungadömets gränser."

Beväpnad polis vaktar kristen konferens i Oslo
- Norska Dagen - "Vern av ytringsfriheten koster politiet titalls millioner. «Dette er utfordringen med dagens samfunn, som også er et åpent samfunn.»
Torsdag 19. og fredag 20. mars arrangeres Oslo Symposium i Oslo Kongressenter ved Youngstorget.
Bevæpnet politi kommer til å vokte arrangementet både utenfor og inne i kongressenteret. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har nemlig utarbeidet en egen trusselvurdering for Oslo Symposium.
Talerlisten inneholder navn på en rekke politikere, som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og Knut Arild Hareide.
Men også kjente predikanter som Svein Magne Pedersen og Ulf Ekman. Her skal det snakkes fritt om Israel, verdier, islam og ytringsfrihet." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar