Dagens Nyheter

14 mars 2015

Nyhetsflödet söndag den 15 mars

Hoppfullt för KD när Aftonbladet ser rött
- Lukas Berggren i Världen idag - "Aftonbladets ledarsida verkar ha drabbats av svår moralpanik, med anledning av de tydliga tecknen på att Ebba Busch Thor blir Kristdemokraternas nästa partiledare. Bara de senaste dagarna har den ena nervösa ledaren efter den andra publicerats. Och de spar inte på krutet. Paniken på ledarredaktionen verkar vara närmast total, och då saknas inte heller de verbala skamgreppen.
Som anförare för kvällspressen, är de förstås väl medvetna om vad som genererar flest klick och mest uppmärksamhet. Vad de själva benämner som ”underlivsfrågor” utgör själva basen i den klickvänliga cocktailen. Men för att få effekt behöver den kompletteras med en fullständigt onyanserad blandning av Livets ord, amerikansk kristen höger, katoliker och högerextremister. ”Symbolen för partiets mörkerkrafter har länge varit distriktet i Uppsala och närmare bestämt församlingen Livets ord”, skriver Anders Lindberg (11 mars) och fortsätter med att ondgöra sig över Busch Thors förflutna i församlingen. Detta är knepet framför andra knep när paniken slår till. För att krydda anrättningen ordentligt, och kompensera för de bristfälliga argumenten, omnämns även ett bombattentat i samma text."

Wallströms fördömande av IS folkmord försent?
- Jakob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Det har knappast rått någon brist på rapporter om den etno-religiösa rensning som IS bedriver. Målet är att kultur, historia och oliktänkande människor ska raderas från jordens yta och att upprätta ett islamiskt kalifat.  I ett videoklipp som nu sprids via sociala medier förstör extremister 3000 år gamla skulpturer i Ninevemuséet med släggor och slagborrar. Även biblioteket i Mosul har sprängts med uppemot 10 000 böcker och mer än 700 manuskript. Enligt den katolska människorättsorganisationen Aid to the Church har IS kidnappat uppemot 350 människor från assyriska kristna byar i Syrien och att avrättningar har påbörjats."

Mittfåran segrar i KD
- Siewert Öholm i Världen idag - "Hon är verbal och erkänt kunnig, hon är ung, hon "når fram", eller "går genom rutan", och hon är kvinna. Så beskrivs ofta Ebba Bush Thor. Helt klart är att det där är egenskaper som väger tungt när en ny partiledare ska utses. Men Ebba Busch Thor är mer än så. Hon har trots sin ålder åtskilliga år bakom sig i politiken, om än främst på kommunnivå. KDU-åren och erfarenhet från partistyrelsen väger också in. Men det är heller inte allt för att valprocessen sett ut som den gjort inför partiledarvalet i KD. Ebba Busch Thor är nu ensam kandidat av tidigare 5–6 stycken. Lars Adaktusson, som tidigt hoppade av, hade troligen tagit hem nomineringen om han ställt upp, men då ändå i nära samarbete med Busch Thor. Nu verkar rikstingsvalet kunna bli mer av proforma och lite av en kröningsfest för Uppsalas populära kommunalråd inför nya och stora utmaningar."

Tro och vetenskap i harmoni
- Claphaminstitutets hemsida - "I samband med att Townes mottog Templeton-priset 2005, skrev han ”Min uppfattning är att, fastän vetenskap och religion kan förefalla så olika, så har de många likheter, och borde interagera och berika varandra. Naturvetenskapen försöker att förstå och kartlägga hur universum ser ut och fungerar, inklusive oss människor. Religion handlar om att försöka förstå syftet och meningen med vårt universum, inklusive oss människor. Om universum har ett syfte och en mening, måste detta reflekteras i dess struktur och funktion, alltså i naturvetenskapen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar