Dagens Nyheter

12 mars 2015

Nyhetsflödet torsdag den 12 mars

Margot Wallström chikanerar Sverige- Siewert Öholm i Världen idag - "Chikanera betyder enlig Syno­nymer.se: ”förolämpa, skandalisera, skämma ut, låta schavottera, kompromettera, blamera, kränka, genera, såra”. Margot Wallström agerande sedan hon blev utrikesminister ger alla dessa ord ett förödande innehåll för svensk utrikespolitik och för Sveriges roll i världen.
Den förre ministern, EU-kom­mis­sionären och FN-diplo­maten Margot Wall­ström skulle vara Stefan Löfvens trumfkort både i valet och i den nya regeringen. Jag misstänker att statsministern sovit dåligt åtskilliga nätter över Wallströms tunnhet och diplo­matiska fiaskopolitik, när han nu får bevittna sitt eget misstag i praktiken. På några månader har utrikesminister Wallström raserat Sveriges internationella förtroende, och gjort sig själv till persona non grata både i Israel, i arabvärldens ledande nation Saudiarabien och i Ryssland. Det handlar inte om att kritik mot dessa länder är obefogad, inte heller mot Israel. Men det handlar om diplomatisk skicklighet. I Wall­ströms fall om avsaknad av just denna skicklighet." 

Läs också i DN: Utrikespolitiskt haveri


IS säger sig ha mördat israelisk 19-åring
- Dagens Nyheter - "I en ny video som publicerades av terrororganisationen IS på tisdagskvällen visas hur en ung pojke skjuter en tillfångatagen israel till döds...
I slutet av videon skickas en ung pojke, ett barn uppskattningsvis 10–12 år gammalt, fram för att skjuta den bakbundne fången med ett skott i pannan, något som visas i slowmotion. Efter mordet skjuter pojken den döde mannen med ytterligare tre skott innan han höjer vapnet och ropar ”Allah är stor!” och sedan fortsätter att skjuta.
Innan videon är slut visas namn, bilder och bostadsadresser till en rad personer som påstås vara Mossadagenter och meningen ”våra blickar är riktade mot Jerusalem”.

”Frälsning viktigast i diakonin”
- Världen idag - "Värnandet om varje individs frälsning måste få större genomslag i Frälsningsarméns sociala arbetet. Det sa Henrik Bååth, frälsningsmajor och programchef för samfundet i Sverige, under ett seminarium om diakoni i Uppsala pingstkyrka på måndagen.
– Man ser till så att människor får mat och kläder, och tänker kanske mindre på det andliga. Men det spelar ingen roll om man går ner till helvetet med eller utan kläder. Det viktigaste är att komma in i himmelen.
Liksom andra inbjudna talare – bland annat Carl-Erik Sahlberg och diakon Inga Pagréus – betonade Lars Bååth att diakonin, det som ibland kallas kyrkans sociala arbete, utgår från Jesu tjänst – "att utbreda Guds rike, bota sjuka, förlåta synd, träna lärjungar och att ge uppdraget vidare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar