Dagens Nyheter

29 mars 2015

Nyhetsflödet måndag den 30 mars

Vissa uttalanden ska man ta på allvar
- Peter Wolodarski i Dagens Nyheter - "Ett år efter annekteringen av Krim fortsätter Ryssland att hota andra länder. Skandinavien är en del av måltavlan.
Söndagskrönikan. Ett år efter annekteringen av Krim fortsätter Ryssland att hota andra länder. Skandinavien är en del av måltavlan.
Ett land är knappast hotfullt bara för att det finns debattörer eller politiker som gör hotfulla kommentarer. Dårar och extremister existerar överallt. En nation kan inte göras ansvarig för enskildas dumhet.
Problemet uppstår när dessa ”enskilda” representerar mer än sig själva – och har positioner som gör dem till företrädare för en stat.
Ta Rysslands ambassadör i Stockholm. Nyligen slog hans ambassad fast att Sverige låg bakom kriget i Ukraina. Ska det avfärdas som uttryck för en enskild tjänstemans fantasier?
Eller ta den ryske ambassadören i Köpenhamn. I en tidningsintervju förra lördagen hotade han Danmark med ett kärnvapenangrepp, om den danska regeringen gick vidare med planerna på att ingå i Natos antirobotsystem.
Normalt är det nordkoreanska diplomater som brukar yra om atomvapen. När en diplomat från Ryssland hotar ett skandinaviskt land med samma dödliga attack, då behöver uppmärksamheten skärpas. Så har inte Moskva talat sedan Nikita Chrusjtjovs dagar."

 "Någon måste stoppa galenskapen"
- Dagen - "Spaniens utrikesminister skrädde inte orden när FN:s säkerhetsråd diskuterade situationen för etniska och religiösa minoriteter i Mellanöstern.
José Manuel Garcia-Margallo konstaterade bland annat att någon måste stoppa galenskapen.
- Och den som måste göra det är vi.
Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius slog samtidigt fast att fredagens debatt måste gå längre än att bara vara en varningsklocka. När minoriteter riskerar total utplåning måste det internationella samfundet agera.
- Minoriteter har inte bett om tjänster. De har bara krävt sina rättigheter, sa han."

Trosrörelsepredikanter börjar forma framtid
- Världen idag - "Fördjupade relationer och en vision för framtiden var något av temat när Trosrörelsens predikantorganisation, TRPO, samlades i Uppsala för samtalsdagar i veckan.
Vad är Trosrörelsens identitet och vad för man med sig in i framtiden av de trettio år av rörelsens historia som ligger bakom?
Det var något som har uppehållit tankar och samtal bland det sjuttiotalet pastorer och predikanter som samlades för samtalsdagar i Uppsala i veckan.
Något som har präglat dagarna är försoning och fördjupning av relationerna mellan ledarna runt om i landet. Ett behov som har accentuerats efter det senaste årets händelser. Synen på den resa Ulf Ekman gjort, och som innebar att han konverterade i mars förra året har inneburit en del spänningar inom trosrörelsen. Frostiga relationer har behövt tinats upp."

Kirkelig kritik af Saudi-Arabien
- Kristeligt Dagblad - "Flere kristne ledere i Sverige stillede sig bag den svenske udenrigsminister, Margot Wallström (S), da hun i februar kaldte Saudi-Arabien for et diktatur. Og nu bakker danske kirkefolk op om den svenske linje.
Sveriges kirkelige kritik er blandt andet kommet fra landets afdeling af Åbne Døre, som arbejder for bedre vilkår for verdens forfulgte kristne. Men også Svenska kyrkans ærkebiskop, Antje Jackelén, har problematiseret saudiarabernes omgang med menneskerettighederne."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar